söndag 10 augusti 2014

Brekka och Júllabúð på Hrísey i samma händer

Júllabúð är den enda livsmedelsbutiken på Hrísey och Brekka den enda restaurangen. Nu tar Júlíus Freyr Theodórsson över bägge - med förhoppningen om att det ska trygga affärens framtid. Han hoppas även kunna utöka öppettiderna, rapporterar Vísir.

På Hrísey i Eyjafjörður finns livsmedelsbutiken Júllabúð och restaurangen Brekka, som även fungerar som gästhem. Butiken håller öppet året runt medan restaurangen bara är öppen från den 15 maj till den 31 augusti varje år. Turister till ön är sällsynta utanför högsäsongen.

Totalt 166 personer är folkbokförda på Hrísey. Antalet bofasta är dock runt 130 personer - men på sommaren dubblas invånarna. Även om turisterna blir fler är befolkningsutvecklingen negativ. Det har gjort det svårt att hålla liv i affären.

Júlíus Freyr Theodórsson tog över butiken för drygt tre år sedan. Att hålla i gång Júllabúð har dock varit tufft. Tidigare i år fick butiken hålla stängt i en vecka eftersom pengar saknades. Han har också efterlyst samarbeten mellan oberoende handlare på landsbygden för att tillsammans kunna få bättre villkor hos grossisterna.

Restaurangen och gästhemmet Brekka har funnits i trettio år. Nu tar Júlíus Freyr Theodórsson över driften i minst fem år. Han säger till Vísir att överenskommelsen var nödvändig för att rädda butiken:
"Vi kunde inte ha fortsatt att driva Júllabúð i samma form. ... Nu kan vi skapa en driftsduglig enhet till fördel för alla. ... Detta är verkligen positivt och roligt och säkrar driften av både butik och restaurang."
Júlíus Freyr Theodórsson hoppas nu kunna utöka öppettiderna och även anställa ny personal.

Här kan du läsa mer om Júllabúð.