måndag 11 augusti 2014

Färjan till Västmannaöarna på väg till Landskrona

I september sätter färjan Herjólfur kurs mot Sverige i stället för mot Västmannaöarna. Fartyget ska på service på Öresundsvarvet i Landskrona. Färjan ska också utrustas för att bättre kunna klara av turerna mellan Västmannaöarna och Landeyjahöfn. Efter tre veckor ska Herjólfur vara åter i trafik. Under tiden ska sträckan seglas av Breiðafjörðurfärjan Baldur. Det skriver Elliði Vignisson, kommunchef på Västmannaöarna, i ett blogginlägg.

Tidigast i slutet av år 2016 kommer en ny färja att trafikera Landeyjahöfn på det isländska fastlandet och Hemön. I drygt två år till seglar Herjólfur på sträckan trots att fartyget inte alls är anpassat efter den nya hamnen. Därför ska fartyget inte bara på underhåll till Landskrona, utan det ska också göras stabilare för att bättre klara inseglingen till Landeyjahöfn.

Herjólfur ersätts av Baldur, den färja som i dag seglar över Breiðafjörður, som tar över trafiken den 8 september till och med den 26 september. Baldur är betydligt mindre än Herjólfur, men kommer att segla enligt samma tidtabell.

Här kan du läsa mer om den nya färjan till Västmannöarna.