fredag 1 augusti 2014

Hushållens parti i öppet gräl om partistöd

Med 3,02 procent av rösterna räckte inte väljarstödet för att ta en plats i alltinget. Men Hushållens parti gjorde ändå ett tillräckligt starkt resultat för att säkra över 30 miljoner isländska kronor i partistöd under de närmaste fyra åren. Nu har partiet splittrats i två fraktioner - och bägge anser sig ha rätt till pengarna, rapporterar Vísir.

Inför förra årets alltingsval var Hushållens parti ett av de nya partier som försökte komma in i parlamentet. Med 3,02 procent av rösterna var dock partiet långt ifrån att klättra över femprocentsspärren. Men då Hushållens parti fick mer än 2,5 procent av rösterna säkrade det partistöd under hela den fyra år långa mandatperioden.

I år delar staten enligt ett pressmeddelande ut totalt 262 miljoner isländska kronor i partistöd. Hushållens parti får 8 099 713 kronor. Stödet fördelas i förhållande till antalet röster.

Men vem som har rätt till partistödet öronmärkt för Hushållens parti har blivit en stridsfråga. Med en månad kvar till valet gick det lilla Republikpartiet, som bildades 2010, in i Hushållens parti, som bland annat bestod av avhoppare från Självständighetspartiet. I Stjórnartíðindi meddelades att det handlade om ett namnbyte och att Hushållens parti övertog partibokstaven I, som tidigare tilldelats Republikpartiet.

Hushållens parti använde dessutom samma organisationsnummer som Republikpartiet. En av grundarna, Halldór Gunnarsson, uppger för Vísir att skälet var tidsbrist eftersom det nya partiet bildades så kort inpå valdagen.

Valsedeln toppades av Pétur Gunnlaugsson. Han presenterades i alla sammanhang som ordförande för Hushållens parti under valrörelsen. Nu tvistar två fraktioner om han faktiskt utsågs till ordförande. Själv säger han till Vísir att han valdes vid ett möte:
"De kom och valde mig. Det är grejen. De valde mig och de var nöjda med detta. De kämpade för detta. Men det blir en kovändning när några pengar blandas in. Så är det bara."
På andra sidan står bröderna Eyjólfur Vestmann Ingólfsson och Kristján Snorri Ingólfsson. Den senare hävdar enligt Vísir att det är han som i själva verket är ordförande för Hushållens parti. Valet av Pétur Gunnlaugsson ska enligt Kristján Snorri Ingólfsson inte ha varit korrekt genomfört.

Ríkisskattsjóri beslutade först att Pétur Gunnlaugsson var ordförande för Hushållens parti. Men beslutet överklagades till näringsdepartementet. Där rev näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir upp beslutet och menade att Kristján Snorri Ingólfsson var partiets ordförande. Därmed skulle också partistödet betalas ut till honom - och inte till Pétur Gunnlaugsson.

Pétur Gunnlaugsson överväger nu att ta striden om partistödet till domstol. Han anklagar i Eyjan Ragnheiður Elín Árnadóttir för att ha fattat ett politiskt beslut som gynnar hennes eget parti, Självständighetspartiet, eftersom Hushållens parti siktat in sig just på att nå missnöjda högerväljare. Genom att ge partistödet till Kristján Snorri Ingólfsson har hon enligt Pétur Gunnlaugsson försäkrat sig om att pengarna inte kommer att gå till konkurrerande politisk verksamhet.

Hushållens parti hade länge planer på att ställa upp i vårens kommunalval i Reykjavík. Striden om partistödet gjorde så att partiet valde att inte kandidera.

Övriga mottagare av partistöd i år är Självständighetspartiet med 74 608 728 kronor, Framstegspartiet med 68 531 459 kronor, Socialdemokraterna med 34 479 485 kronor, Gröna vänstern med 29 160 101 kronor, Ljus framtid med 22 117 737 kronor, Piratpartiet med 16 693 014 kronor och Gryning med 8 309 763 kronor.

Här kan du läsa mer om Hushållens parti.