onsdag 6 augusti 2014

Kjörís lanserar Búbís - glass tillverkad av bröstmjölk

Glass med smak av keso och torkad fisk - och glass tillverkad av bröstmjölk. Det är några av de nyheter som Kjörís i Hveragerði tänker låta besökarna smaka på under Ísdagurinn den 16 augusti. Idén om bröstmjölksglassen fick företaget som ett skämt förra året. Nu blir den verklighet tack vare mödrar från Hveragerði som donerar bröstmjölk till Kjörís, uppger Vísir.

Den årliga Ísdagurinn brukar locka tiotusentals besökare till Hveragerði. Dagen till ära tillverkar företaget en mängd mer eller mindre udda glassmaker. Några av dem hittar faktiskt så småningom ut i butikerna, medan andra snarare är ett skämt för att testa gränserna.

Förra året bjöd Kjörís på rimliga smaker som jordnötssmör, lakrits, limoncello och kinderägg. Men där fanns också bergsyra, tandkräm, grahamskex och surhaj.

I höstas fick Guðrún Hafsteinsdóttir, vd för Kjörís, ett samtal där kvinnan som ringde föreslog att företaget skulle testa att tillverka glass av bröstmjölk. I själva verket rörde det sig om en busringning från programmet Systkinin på FM 957. Men Guðrún Hafsteinsdóttir tyckte att det var en utmärkt idé - men hon säger till Vísir i dag att hon då tvivlade på om den var genomförbar:
"När det frågades om vi tänkte erbjuda glass tillverkad av bröstmjölk erbjöd sig några fantastiska, sunda och vackra kvinnor som matade lovande Hveragerðibor att donera mjölk till projektet. ... Som folk förmodligen vet finns Kjörís i Hveragerði. Vi står nära stadens invånare, kanske lite för nära."
Ísdagurinn arrangeras i år lördagen den 16 augusti. Tiotusentals besökare väntas då till Hveragerði. Bland de smaker som Kjörís tänker testa denna gång finns keso och harðfiskur (torkad fisk) samt glass med smak av Skittles och Royals kolapudding. Guðrún Hafsteinsdóttir berättar för Vísir att bröstmjölksglassen kallas Búbís - vilket på isländska uttalas som boobies:
"Detta är bara vanlig glass, förutom att mjölken i stället för att komma från en ko kommer från en kvinna. ... Jag vill också betona att det är valfritt för alla att smaka glassen. Ingen är tvungen att smaka. Den är givetvis pastöriserad och framställd efter konstens regler."
Andra smaker som kommer att serveras under Ísdagurinn har nationsteman - där återfinns bland annat Vitryssland, Brasilien, Iran och en smak tillägnad Elvis Presley som får representera Nordamerika. Om bröstmjölksglassen verkligen kommer att hamna i strutar och bägare om tio dagar återstår att se. Guðrún Hafsteinsdóttir hävdar enligt Vísir att hon efter busringningen omedelbart började planera för att faktiskt genomföra idén:
"Ja, jag säger alltid att jag för det mesta ska ha sista ordet i allt. Så var det också med detta telefonbus."
Kjörís är i dag den enda isländska glass som säljs utanför Island. Tommi's Burger Joint - exportvarianten av Hamborgarabúlla Tómasar - använder nämligen Kjörís vaniljglass till den milkshake som serveras på restaurangerna i London, Berlin och Köpenhamn.