torsdag 21 augusti 2014

Läsarmejl: Vad händer med flygresan till Island?

Fråga: Vi har en resa till Island inbokad på söndag. Och vi har bokat hotell i reyjkavik. Vad tror du om våra chanser att komma iväg? Och om vi kommer iväg, finns det då nån risk att befinna sig så långt ifrån vulkanen? Vi har även tänkt besöka den blå lagunen och åka på valsafari.

Svar: Frågan är tyvärr omöjlig att besvara med annat än spekulationer eftersom vulkaner är oförutsägbara och inte följer något givet mönster. Händelseutvecklingen vid Bárðarbunga påminner heller inte om något tidigare utbrott.

I nuläget uppskattar jag sannolikheten för ett utbrott till 20 procent. Om det kommer ett utbrott är det inte säkert att det kommer att påverka er resa - det beror på exakt var utbrottet inträffar (under glaciär eller inte), vilken typ av utbrott det handlar om (så kallade pliniska utbrott, vilket är det mest sannolika här, är explosiva och kan sprida vulkanaska över stora områden), hur vindarna blåser (om ett askmoln till exempel blåser i nordlig riktning från Vatnajökull kommer inte flygtrafiken att påverkas nämnvärt), vilken storlek askan har (grovkornig aska faller till marken nära vulkanen) och så vidare.

Reykjavík ligger långt från vulkanen och kommer oavsett utbrottets storlek och art att vara riskfritt. Möjligen kan vulkanaska blåsa in över staden och lägga sig som ett fint damm, och om utbrottet skulle producera mycket aska kan det få himlen att framstå som lite grådisig. Det är en lite udda upplevelse men inte farligt på något sätt. Den som exempelvis har astma kan dock uppleva ett visst obehag.

Här kan du läsa mer om upplevelsen av Eyjafjallajökullutbrottet och här finns en del saker som är bra att tänka på för den som skulle råka hamna i närheten av ett utbrott.