torsdag 7 augusti 2014

MP Banki kräver småkunder på årsavgift

MP Banki har länge riktat sig mot kunder som har stora summor att placera eller ägnar sig åt affärer. Nu blir den profilen ännu tydligare. Varje kund som inte har 2 miljoner isländska kronor på banken måste nämligen börja betala en årsavgift på hela 60 000 kronor. Avgiften införs den 15 augusti i år och betalas månadsvis.

År 2003 fick MP Banki tillstånd att bedriva verksamhet som investeringsbank. Sedan dess har bankens fokus legat på storkunder och affärer. Även om småsparare alltid varit välkomna har de inte utgjort MP Bankis kärnverksamhet.

Profilen har blivit ännu tydligare efter finanskraschen och sedan investerare år 2011 gick in med 5,5 miljarder isländska kronor i nytt aktiekapital. Nu tar MP Banki ett steg längre. Från och med den 15 augusti måste alla kunder som har mindre än 2 miljoner kronor på banken eller lån på mindre än 2 miljoner betala en tjänsteavgift på 60 000 kronor om året, alltså 5 000 kronor i månaden.

De kunder som inte vill betala avgiften har nu två alternativ - antingen att välja en annan bank än MP Banki eller att göra större affärer med banken.