onsdag 6 augusti 2014

Samúel Jónssons bostad återskapas i Selárdalur

I sommar ska huset få väggar och tak klart. Inom tre år ska sedan Samúel Jónssons rekonstruerade hus i Selárdalur öppnas med en liten butik för besökare och en bostad för konstnärer och forskare. Konstnärens ursprungliga hem revs för fem år sedan. Det hade då förfallit efter att ha kämpat mot väder och vind i fyrtio år, skriver Bæjarins Besta.

Samúel Jónsson föddes år 1884. Han arbetade som bonde på gården Brautarholt i Selárdalur i Västfjordarna. När han gick i pension använde han den magra ersättningen till att köpa cement. Fram till sin död år 1989 förverkligade han de konstnärsdrömmar som han närt i hela sitt liv.

Tomten runt bostadshuset fylldes med tiden med förunderliga skapelser. Han göt statyer och fontäner - och skapade en hel kyrka trots att det redan fanns en "riktig" kyrka i dalen. Statskyrkan nobbade nämligen Samúel Jónssons förslag till altartavla. För att ge den ett hem fick han även bygga en kyrka.

Historikern Ólafur J. Engilbertsson är en av dem som arbetar för att återuppliva Samúel Jónssons arv. Han säger i Bæjarins Besta att Samúel Jónsson inte hade råd att utveckla sitt intresse för konst förrän han pensionerades:
"Han hade inga pengar innan han fick pension. Då började han att bygga sagopalats och statyer i Selárdalur. Han köpte cement för pengarna och byggde detta i lugn och ro under perioden 1947 till 1962."
Under 1960-talet blev utomhuskonstverken i Selárdalur en populär destination för en söndagsutflykt för lokalbefolkningen. Efter Samúel Jónssons död var det ingen som direkt engagerade sig i att ge platsen och verken en framtid.

Länge stod Samúel Jónssons naivistiska konstverk oskyddade för det hårda vädret i en av landets ensligaste delar. År 1998 grundades en förening med målet att utveckla platsen till ett museum. Arbetet har dock gått långsamt och har helt och hållet utförts av volontärer. I år fick dock föreningen ett statligt bidrag till projektet.

För fem år sedan revs det då förfallna bostadshuset. I sommar ska ett rekonstruerat hus få tak och väggar. Förhoppningen är att inom tre år kunna färdigställa bygget. På bottenvåningen ska då finnas en liten butik för besökare. På övervåningen ska det inredas en bostad som ska kunna användas av konstnärer och forskare.

Efter sin död blev Samúel Jónsson Islands kanske mest kända allmogekonstnär. Han kallades för en konstnär med barnets hjärta. Trots att Samúel Jónsson aldrig reste till utlandet inspirerades han av konstverk han sett på bild från Spanien.

I dag har Selárdalur blivit ett populärt besöksmål för turister. I dalen finns inte bara Samúel Jónssons konstverk, utan även eremiten Gisli Oktavíus Gíslasons gamla gård Uppsalir.

Här kan du läsa mer om Selárdalur och här mer om Gísli Oktavíus Gíslason.