måndag 25 augusti 2014

Sanndrömmare prickade rätt dag för utbrott i Bárðarbunga

Foto: Landhelgisgæslan
Hon hävdar att hon förutsåg vulkanutbrotten på Hemön och i Eyjafjallajökull och de senaste stora jordskalven på södra Island. I veckan prickade Klara Tryggvadóttir in rätt datum för utbrottet i Bárðarbunga - men tog fel på klockslagen. I en intervju med Vísir kallar hon sig en sanndrömmare som hellre skulle få föraningar om lottoraden än om naturkatastrofer.

Forna dagars folktro lever i viss mån kvar i moderna tider. I dag är det få som lyssnar på en självutnämnd völva eller spåkvinna i tron att det handlar om en självklar auktoritet. I stället är det förutsägelser som de flesta tar med stor nyfikenhet och en rejäl nypa salt. Uppmärksamheten kring den spådom som levereras av olika völvor inför det nya året visar dock att tanken på att det finns ett korn av sanning i förutsägelserna inte är död.

Klara Tryggvadóttir från Västmannaöarna kallar sig sanndrömmare. Hon hävdar att hon förutsåg vulkanutbrottet på Hemön 1973 och i Eyjafjallajökull 2010. Hon ska också ha sanndrömt om de kraftiga jordskalv som drabbade Island 2000 och 2008.

I veckan intervjuades Klara Tryggvadóttir av Pressan. Hon sade då att hon drömt att utbrottet skulle börja lördagen den 23 augusti klockan 7 eller 23. Det skulle sedan pågå till den 18 september.

Åtminstone delar av Klara Tryggvadóttirs förutsägelser besannades. Ett vulkanutbrott - eller rättare sagt vad som först troddes vara ett utbrott - började mycket riktigt under lördagen. Däremot stämde inte klockslagen. Och om det finns någon koppling till händelseutvecklingen i Bárðarbunga och datumet den 18 september återstår att se.

Den första gången som Klara Tryggvadóttirs drömmar besannades var 1973. Som liten flicka drömde hon om att ett vulkanutbrott skulle ske på Hemön. Hon säger till Vísir att hon berättade för familjen om drömmarna men att ingen trodde henne:
"Till exempel sade alltid min morfar till mig: 'Sluta med det där tramset, flicka. Helgafell sover.' Men så efter utbrottet sade han: 'Jag borde ha lyssnat på dig, flicka lilla.'"
Drömmarna om Bárðarbunga ska ha kommit till Klara Tryggvadóttir vid upprepade tillfällen. Hon berättar i Vísir att hon får ledtrådar till datum och klockslag genom personer som hon drömmer om:
"Jag drömde om utbrottet och så drömde jag om samma människor igen och igen hela natten. Så fick jag tidpunkterna. Jag har önskat när jag lägger mig för att sova på kvällen att jag inte ska få sådan information, men jag tycks alltid få kännedom om sådana händelser."
Klara Tryggvadóttir säger till Vísir att hon inte kan förklara varför just hon skulle förvarnas om olika naturkatastrofer:
"Jag har inte en aning om det. Jag är bara mottaglig. Jag är varken ett medium eller en spåkvinna. Detta kommer bara till mig. Jag bryr mig inte mycket om den här informationen. Jag skulle hellre vilja veta vilka siffror som kommer på lotto."
Här kan du läsa mer om händelseutvecklingen vid Bárðarbunga.