tisdag 26 augusti 2014

Ställde in flyg till Island av rädsla för vulkanutbrott

Air Berlin ställde sent i lördags kväll in flight AB3546 från Berlin till Keflavík. Skälet var att flygbolaget inte ville att planet skulle fastna på Island i händelse av ett vulkanutbrott. Inga andra flygbolag ställde in några turer till Island på grund av händelseutvecklingen vid Bárðarbunga.

Tecken på vulkanisk aktivitet vid Bárðarbunga fick i lördags Veðurstofa Íslands att stoppa flygtrafik i ett område över Vatnajökull och söderut över Atlanten. Myndigheten befarade att ett vulkanutbrott hade utbrutit - en uppgift som sedan drogs tillbaka under söndagen.

Restriktionerna för flygtrafik vid Vatnajökull påverkade inte trafiken till och från Island eller genom det isländska luftrummet. Flygplan som färdades i området fick dock i regel lägga om sina rutter eftersom många vanligtvis passerar Vatnajökull.

Ett enda flygbolag valde alltså att ställa in flyg. Air Berlins flight AB3546 skulle landat på Keflavík klockan 23.55 på lördagen, men avgången från Berlin ställdes in. Flygbolaget ville enligt RÚV ta risken för att planet skulle bli fast på Island i händelse av ett vulkanutbrott.

Árni Sólonsson äger hotellet Capital-Inn i Reykjavík. Han berättar i Morgunblaðið att han på lördagskvällen fick besked av en gäst att han skulle bli försenad eftersom flyget till Island var inställt:
"Den här gästen ringde mig och sade att han inte kunde komma på grund av vulkanutbrottet. Jag sade att det inte fanns något pågående vulkanutbrott och han blev mycket förvånad."
Här kan du läsa mer om händelseutvecklingen vid Bárðarbunga.