Dålig sikt och giftiga vulkangaser har gjort att få kunnat ta sig nära utbrottet vid Holuhraun de senaste dagarna. Samma tre personer som tidigare stoppats av polisen på väg mot utbrottet har dock gjort ett nytt försök - och lyckats. Under natten har bara tre jordskalv vid själva Bárðarbunga registrerats. Antalet skalv vid den magmafyllda berggångens norra ände är däremot betydligt fler.
I samband med att utbrottet vid Holuhraun började utfärdade myndigheterna tillstånd till ett trettiotal personer - forskare och journalister - som gav dem lov att befinna sig i området. Ett av villkoren är att de följer myndigheternas order. De senaste dagarna har vulkangaserna på grund av skiftande vindar ansetts så farliga att ingen släppts in i området annat än för korta stunder.
Utöver vulkangaserna har sikten varit begränsad de senaste dagarna. Forskarna har därför främst följt utbrottet vid Holuhraun genom webbkameror.
Den 8 september stoppades tre män på väg mot platsen för utbrottet av polis. De har dryga böter att vänta för att ha struntat i avspärrningarna. Fem dagar senare gjorde samma män ett nytt försök. Då lyckades de ta sig ända fram till Holuhraun. Vísir berättar att männen publicerat bilder på Facebook där de poserar framför utbrottet.
För Vísir kallar de utrymningen av höglandet norr om Vatnajökull för absurd. De tre männen anser att alla intresserade bör ha rätt att besöka Holuhraun.
Almannavarnir skriver i ett pressmeddelande att avspärrningarna är nödvändiga. Vulkangaserna gör att det är förenat med livsfara att närma sig Holuhraun utan gasmask och gasmätare. Föränderliga vindar gör situationen oförutsägbar. Därför är det viktigt att inte för många befinner sig i området om behovet av en total evakuering skulle bli akut - till exempel vid ett utbrott i Bárðarbungas krater.
Under dagen väntas vulkangaser främst spridas över norra Island. Under torsdagen uppmättes inga nivåer av svaveldioxid som var akut hälsofarliga.
Jordskalven i området blir allt glesare. Mellan midnatt och klockan 7 lokal tid noterades på fredagens bara 25 skalv. Av dessa var det bara tre som hade sitt epicentrum vid Bárðarbungas krater. Det största skalvet hade en magnitud på 4,7. Gårdagens kraftigaste skalv uppmättes till 5,3. Även det skedde vid Bárðarbungas krater, som i anslutning till skalvet sjönk ytterligare 20 till 30 centimeter.
Majoriteten av skalven sker i stället i anslutning till den magmafyllda berggång som sträcker sig från Bárðarbungas magmakammare i nordlig riktning under Dyngjujökull och ut på öppen mark vid Holuhraun. Om berggången fortsätter att expandera är osäkert, men skalven tyder på att tillförseln av magma alltjämt pågår.
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.