
Det var i går sex år sedan den isländska staten köpte 75 procent av aktierna i Glitnir för 600 miljoner euro. Affären fick inte den stabiliserande effekt som regeringen och centralbanken hoppades. Efter några timmars lugn på börserna fortsatte sedan Glitnirs aktiekurs nedåt. En dryg vecka senare var banken i praktiken ett konkursbo.
Ingen isländsk politiker har kommit att förknippas lika intimt med finanskraschen som dåvarande statsministern Geir H. Haarde. Sannolikt kommer hans politiska arv alltid att vara omstritt - för somliga är han regeringschefen som sov på sin vakt utan att vakna av de varningssignaler som nådde Island, för andra är han den politiker som lät storbankerna gå omkull och införde de nödlagar som bidrog till den ekonomiska återhämtningen.
Det är nu klart att Geir H. Haarde blir Islands ambassadör i Washington. Vid årsskiftet efterträder han Guðmundur Árni Stefánsson på posten. Utnämningen gjordes redan i somras, men den har nu enligt RÚV fått klartecken från USA.
Geir H. Haarde har en gedigen politisk erfarenhet att stå på. I 22 år representerade han Självständighetspartiet i alltinget. Hälften av denna tid var han antingen utrikes-, finans- eller statsminister. Geir H. Haarde har som student också varit bosatt i USA i flera år.
Efter finanskraschen ställdes Geir H. Haarde inför landsdomstol där han åtalades för försumlighet. Han friades från alla punkter utom en. Geir H. Haarde hade enligt rätten gjort sig skyldig till grundlagsbrott genom att före kraschen inte hålla särskilda regeringssammanträden om oron på finansmarknaderna.
Geir H. Haarde har vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att få domen prövad. Domstolen har tagit upp fallet till granskning, men det är ännu oklart om det kommer att tas upp till en formell prövning. Rättsprocessen har tidigare fått kritik av Europarådet.
Målet för Geir H. Haarde är att bli helt och hållet rentvådd. Rättsprocessen mot honom var också ett av de mest kontroversiella och politiskt laddade beslut som någonsin fattats i alltinget. Bland partikamraterna i Självständighetspartiet fanns ett starkt motstånd mot åtalet eftersom det ansågs vara en hämnd från politiska motståndare.
Utnämningen av Geir H. Haarde till den tunga ambassadörsposten i USA är från Självständighetspartiets sida därför också symbolisk. Den är dels ett sätt att säga att Geir H. Haarde är kompetent nog för ett eftertraktat toppjobb, dels ett sätt att indirekt kompensera och be honom om ursäkt för den rättsprocess som enligt Självständighetspartiet fördes på felaktiga grunder.
Därmed signalerar beslutet även internt att Geir H. Haarde har partiets och regeringens förtroende. Det innebär därför också ett godkännande av Geir H. Haardes - och därmed partiets egen - hantering av finanskraschen.
I somras utsågs även Gröna vänsterns Árni Þór Sigurðsson till ambassadör. Hans placering har dock inte tillkännagivits, men alla rykten placerar honom i Moskva där han väntas efterträda Albert Jónsson. Han har redan avsagt sig sin plats i alltinget till ersättaren Steinunn Þóra Árnadóttir.
Här kan du läsa mer om utnämningen av Geir H. Haarde.