tisdag 30 september 2014

Kraftiga jordskalv fortsätter att skaka Bárðarbunga

Illustration: Jarðvísindastofnun
Ett jordskalv med en magnitud på 5,5 skakade i går eftermiddag Bárðarbunga. Det var det näst kraftigaste skalvet sedan aktiviteten vid vulkanen började för en och en halv månad sedan. Sedan dess har omkring 25 000 jordskalv ägt rum i området - och hela 39 skalv har haft en magnitud på minst 5,0.

Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun fortsatte under gårdagen med oförminskad intensitet. Visserligen är kraften i utbrottet inte lika stor som i inledningsskedet, men fortfarande pumpas stora mängder lava upp ur jordens inre strax norr om Vatnajökull. Lavafältet mäter nu enligt Jarðvísindastofnun minst 46 kvadratkilometer.

Både den stabila styrkan och varaktigheten har förvånat forskarna. Vulkaner är visserligen oförutsägbara, men många hade nog gissat att utbrottet skulle vara högst ett par veckor.

En av dem är vulkanologen Ármann Höskuldsson. Han säger till Vísir att de flesta sannolikt hade räknat med att utbrottet skulle vara över inom tio dagar. Men det är enligt Ármann Höskuldsson inte det enda som är oväntat med utbrottet vid Holuhraun:
"Ett stort och högt flöde av magma upp till ytan och mycket gas kännetecknar detta utbrott. Det är något som vi inte har sett tidigare i samband med jämförbara utbrott. Faktiskt har vi inte sett något jämförbart utbrott. Detta är ett mycket större utbrott än vad vi har sett både under 1800- och 1900-talen. Vi behöver backa tillbaka till utbrottet i Lakagígar för att hitta något jämförbart."
Inte heller den jordskalvssvärm som i mitten av augusti blev startpunkten för den förhöjda aktiviteten är över. Under gårdagen registrerades bara 67 skalv i området, men måndagens hårda väder påverkade sannolikt mätinstrumenten. Under en period inträffade över tusen skalv om dagen.

De stora skalven är dock inte över. Klockan 13.42 i går skedde ett skalv med en magnitud på 5,5, det näst kraftigaste sedan jordskalvssvärmens början. Av de omkring 25 000 jordskalv som sedan dess ägt rum i området har hela 39 haft en magnitud på minst 5,0. Det största skalvet uppmättes till 5,6.

Skalven är ovanligt kraftiga för att vara kopplade till ett pågående vulkanutbrott. Vid varje stort skalv sjunker Bárðarbungas krater flera decimeter. De stora skalven sker också i direkt anslutning till kratern.

Hittills har problemet med giftiga vulkangaser framför allt drabbat norra och östra Island. För att kunna mäta halten av svaveldioxid i luften har nätet av mätinstrument utökats rejält. Internetuppkopplade mätare finns enligt ett pressmeddelande nu i Akureyri, Húsavík, Mývatn, Kelduhverfi, Vopnafjörður, Egilsstaðir och Reyðarfjörður. Portabla mätare placeras ut i Bakkafjörður, Borgarfjörður Eystri, Seyðisfjörður, Neskaupstaður, Eskifjörður, Fáskrúðsfjörður, Breiðdalsvík, Djúpivogur, Höfn, Fljótsdalur och Jökuldalur.

Utbrottet och de giftiga vulkangaserna har tömt lagret av gasmasker. Både privatpersoner, myndigheter, företag och och forskare har beställt masker. Steindór Gunnlaugsson, vd för företaget Dynjandi som importerar gasmasker, säger till Vísir att väntelistan har hunnit bli lång:
"Det är många som väntar, både företag och institutioner. I synnerhet i öster och i norr och så är det privatpersoner som vill vara förberedda på allt som också beställer av oss."
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.