söndag 14 september 2014

Lite av Bárðarbungas magma når ytan som lava

Lavafältets utbredning lördag kväll.
Illustration: Jarðvísindastofnun
På sin höjd en tiondel av den magma som lämnar Bárðarbungas magmakammare når ytan genom utbrottet vid Holuhraun. Resten av magman samlas i den underjordiska berggång som sträcker sig mot nordost från vulkanens krater. Det hävdar vulkanologen Haraldur Sigurðsson i ett blogginlägg.

Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun går nu in på sin tredje vecka. Än så länge handlar det om ett måttligt stort utbrott som enbart producerar basaltlava. Tendensen är att intensiteten är på väg att minska, men utbrottet tycks däremot inte vara på väg att upphöra. Varje dag breder lavafältet ut sig ytterligare i riktning mot älvarna Jökulsá á Fjöllum och Skaftá.

I ett blogginlägg skriver vulkanologen Haraldur Sigurðsson att det är sannolikt att Bárðarbungas sjunkande krater är ett fenomen som är kopplat till tömningen av vulkanens magmakammare. Om så är fallet är det dock bara en liten del av magman som når ytan.

Det talas nu om att kratern sjunker med ungefär 0,8 meter dagligen. Eftersom kratern är ungefär 130 kvadratkilometer stor motsvarar det 50 till 100 miljoner kubikmeter magma om dagen.

Lavafältet täcker nu ett område på cirka 20 kvadratkilometer. Enligt Haraldur Sigurðsson är det i genomsnitt förmodligen tre till fyra meter tjockt. Det betyder att det under utbrottets tolv första dagar producerades mellan 60 och 80 miljoner kubikmeter lava, alltså mellan 5 och 7 miljoner kubikmeter om dagen.

Högst 10 procent av magman når ytan i formen av lava. Resten fyller sannolikt den underjordiska berggång som sträcker sig från Bárðarbunga till Holuhraun. Magman ser där till att fortsätta att utvidga berggången.

Betydligt större utbrott har tidigare drabbat Island. Haraldur Sigurðsson jämför med Laki år 1783, då produktionen av lava uppgick till mellan 100 och 200 miljoner kubikmeter varje dag.

Däremot är lavan het. Haraldur Sigurðsson har i ett annat blogginlägg räknat ut att den magma som når ytan är mellan 1 175 och 1 180 grader. Det gör den hetare än den lava som uppstod vid Eyjafjallajökulls utbrott år 2010. Den är också extremt lättflytande - ungefär som honung eller snäppet mer lättflytande.

Jordskalven fortsätter att avmattas i området. Gårdagens kraftigaste skalv uppmättes till 4,9 på richterskalan.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.