onsdag 24 september 2014

Nytt vulkanutbrott kan ha skett vid Bárðarbunga

Ett nytt och åttonde vulkanutbrott vid Bárðarbunga kan ha uppstått under glaciären i går kväll. Ännu en gång handlar det i så fall om ett svagt och kortvarigt utbrott utan tillräcklig kraft att nå igenom Vatnajökulls istäcke - men som däremot kan komma att lämna avtryck på ytan i form av en ny kaldera.

Vulkanutbrottet vid Holuhraun fortsatte under gårdagen med oförminskad styrka. Lava strömmar nu både åt sydost och nordost från platsen för utbrottet. Inget tyder på att det skulle vara på väg att upphöra. Som tidigare lämnar mer magma Bárðarbungas magmakammare än vad som når ytan genom kratrarna vid Holuhraun.

Hittills tror forskarna att minst sju vulkanutbrott har inträffat i området sedan jordskalvssvärmen började för snart sex veckor sedan. De flesta av dem har skett under glaciären, men varit så svaga och kortvariga att de inte smält tillräckligt mycket is för att nå ytan. Däremot har flera av dem genom den avsmältning som ändå skett bildat nya kalderor vid Bárðarbunga och Dyngjujökull.

Ytterligare ett litet utbrott kan ha inträffat strax före klockan 23 i går. Då ökade rörelserna i jordskorpan enligt samma mönster som vid ett utbrott. Några andra tecken på utbrottet än indikationerna på mätinstrumenten finns dock inte. Om det handlar om ännu ett utbrott är det inte osannolikt att det så småningom efterlämnar spår i form av en kaldera.

Bárðarbungas krater fortsätter att sjunka med omkring en halvmeter om dagen. Som tidigare sker de flesta stora jordskalven i direkt anslutning till kratern. Gårdagens kraftigaste skalv hade en magnitud på 5,2.

Under tisdagen inträffade 136 jordskalv i området. Jordskalvssvärmen har förlorat intensitet de två senaste veckorna. I dag kan skalven bli svåra att mäta eftersom en storm väntas i området.

Vulkangaser från Bárðarbunga har enligt Der Spiegel nu nått Tyskland. Halterna är dock så låga att de inte är hälsofarliga. I dag väntas de högsta koncentrationerna av svaveldioxid i luften på östra Island.

Ovan kan du se ett klipp inspelat av Jarðvísindastofnuns forskare på plats vid Holuhraun. Bland annat visas hur insamlingen av lava går till - och hur den upp till 1 000 grader heta lavan får vatten att koka i ett nafs.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.