lördag 6 september 2014

Ökad risk för vulkanutbrott under Dyngjujökull

Lavans utbredning i går kväll.
Illustration: Jarðvísindastofnun
En ny spricka öppnade sig vid Holuhraun under natten mot fredagen. Vulkanutbrottet norr om Dyngjujökull rasar nu på två olika platser - och den nya sprickan ligger bara någon kilometer från glaciären. Risken för ett utbrott som skapar översvämningar har därmed ökat. Samtidigt är den lava som strömmar ur den gamla sprickan nu bara en kilometer från glaciärälven Jökulsá á Fjöllum.

Bárðarbungas tredje utbrott i år är det hittills mest omfattande och oförutsägbara. I går morse upptäcktes en ny spricka i marken där lava vällde fram ur jordens inre. Sprickan är cirka 500 meter lång och ligger bara en dryg kilometer norr om Dyngjujökulls rand.

Intensiteten i utbrottet är inte lika stark här som i den gamla sprickan några kilometer längre norrut. Även här handlar det om ett utbrott som producerar basaltlava. Utbrottet är kraftigare än det andra utbrottet från Bárðarbunga som bara varade i cirka fyra timmar.

Utbrottet vid Holuhraun sett från Dyngjujökull. Foto: Almannavarnir.
Sannolikheten för att utbrottet skulle nå fram till glaciären har ökat. Därmed har också risken för översvämningar ökat. Ett utbrott som skulle krypa fram till Dyngjujökulls rand skulle dock inte skapa de enorma översvämningar som ett utbrott i Bárðarbungas krater som ligger under ett 800 meter tjockt istäcke.

Under gårdagen upptäcktes också en ny kaldera i Dyngjujökull. Små mängder smältvatten från Dyngjujökull har sannolikt runnit ut i Jökulsá á Fjöllum. Vattenståndet i älven är normalt, men vattnets elektriska ledningsförmåga är förhöjd. Det tyder på att det kommer från områden med vulkanisk eller geotermisk aktivitet.

Forskare på plats har också uppmärksammat en stark lukt av svaveldioxid i älven. De giftgaser som sprids av utbrottet - framför allt svaveldioxid och koldioxid - är en av de största riskerna för människor som befinner sig i närheten av utbrottet vid Holuhraun.

Utbrotten vid Holuhraun - den äldre och större sprickan närmast - och
Dyngjujökull i bakgrunden. Foto: Almannavarnir.
Den äldre sprickan, där utbrottet började i söndags, är alltjämt aktiv. Lava har nu runnit nästan en mil i nordlig riktning och har nu bara en kilometer kvar till Jökulsá á Fjöllum. Om den glödande lavan skulle möta det iskalla smältvattnet från Vatnajökull är kraftiga explosioner att vänta.

Samtidigt som ett utbrott börjat på en ny plats visar alltså glaciären tecken på att påverkas av den vulkaniska aktiviteten. Läget i området är därför mycket osäkert. Ändå finns det personer som trotsar avspärrningarna och försöker ta sig nära utbrottet. Almannavarnir uppger i ett pressmeddelande att flera nyfikna stoppades i det evakuerade området under gårdagen. Höga böter är att vänta.

I dagsläget har ett trettiotal personer - forskare och journalister - tillstånd att vistas i området. Fler tillstånd kommer inte att utfärdas så länge läget är så osäkert.

Kaldera i Dyngjujökull. Foto: Almannavarnir.
Farorna med utbrotten är många - giftiga vulkangaser, översvämningar, lava som kan kastas flera hundra meter från sprickorna och lavaströmmar. Vid en snabb förändring av läget kan behovet av att lämna platsen bli akut. Då vore det betydligt svårare att evakuera hundratals nyfikna utan tidigare erfarenhet av vulkanutbrott än några få som är vana att respektera myndigheternas bedömningar.

Under fredagen inträffade 237 jordskalv i området. Det kraftigaste hade en magnitud på 5,3 och hade sitt epicentrum nära Bárðarbungas krater. Mellan midnatt och klockan sju lokal tid skedde 46 skalv. Det största uppmättes till 5,0. Även det skedde nordost om kratern.



Uppdatering 10.00: Ovan kan du se ett klipp inspelat vid Holuhraun den 4 september.

Uppdatering 12.30: Lavan rör sig just nu mot Jökulsá á Fjöllum med en hastighet på 30 till 40 meter i timmen. Om inte hastigheten förändras når lavan knappast fram till glaciärälvens källa under dagen. Utbrottet fortsätter med samma intensitet som under gårdagen.

Illustration: Jarðvísindastofnun
Uppdatering 13.45: Utbrottet beskrivs hittills i dag som något kraftigare än i går. Lavafältet vid Holuhraun sträcker sig nu elva kilometer i nordlig riktning. Det är i genomsnitt två kilometer brett. Avståndet till Jökulsá á Fjöllum är alltjämt omkring en kilometer. Kartan ovan visar lavans utbredning nu på morgonen.

Uppdatering 15.15: Bárðarbungas krater har i mitten sjunkit 15 meter sedan jordskalvssvärmen i området började för tre veckor sedan. Det är första gången sedan den här typen av mätningar introducerades som så stora förändringar har skett.

Uppdatering 15.30: Antalet utbrott vid Bárðarbunga de senaste veckorna är sannolikt minst fyra och inte tre. De två kalderor som finns på Dyngjujökull - den ena bred och grund belägen tio kilometer från glaciärens fot, den andra belägen sex kilometer från glaciärens fot och hela 35 meter djup - tros ha orsakats av små vulkanutbrott under jökeln. Den nyaste kalderan skulle alltså kunna kopplas ihop med tidigare oförklarade rörelser i jordskorpan.

Uppdatering 15.45: Lavafältet ser alltjämt ut att vara ungefär ett dygn bort från Jökulsá á Fjöllum. Utöver explosioner är bildandet av pseudokratrar en tänkbar konsekvens av mötet mellan vatten och lava.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.