![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Det har nu gått en månad sedan jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga började. Sedan dess har Veðurstofa Íslands registrerat över 20 000 jordskalv i området. Majoriteten av skalven har varit små. Men hela 24 skalv har haft en magnitud på minst 5,0 och ytterligare 44 skalv har uppmätts till högre än 4,0.
Det kraftigaste skalvet inträffade den 26 augusti och hade en magnitud på 5,7. Något större skalv har inte registrerats på Island sedan maj 2008, då ett jordskalv på 6,3 skakade sydvästra Island.
Två stora skalv inträffade i går kväll med magnituder på 5,4 respektive 4,8. Bägge hade sitt epicentrum vid Bárðarbungas krater. Tidigare under dagen skedde skalv med magnituder på 5,2 och 4,8.
Bárðarbungas krater fortsätter att sjunka. Takten bedöms nu vara cirka en halvmeter om dagen.
Både jordskalvssvärmen och vulkanutbrottet tycks vara på väg att ebba ut. Samtidigt samlas betydligt mer magma i en underjordisk berggång än vad som kommer upp till ytan vid Holuhraun. Därför är det troligt att nya utbrott kommer att uppstå i samma område tills trycket har lättats ytterligare.
Lavafältet breder inte längre ut sig i någon större utsträckning eftersom utbrottet har tappat så mycket styrka. Därför ser det i nuläget ut som att lavan varken kommer att täppa till flödena för Skaftá eller Jökulsá á Fjöllum. Mest aktiv just nu är mittkratern som kallas Baugur.
Halterna av svaveldioxid är alltjämt så höga att forskarna bara kan besöka området korta stunder. Aðalsteinn Jónsson, bonde på Klaustursel sydväst om Egilsstaðir, säger i Morgunblaðið att vulkangaserna fått grödorna att vissna snabbare än normalt.
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.