lördag 6 september 2014

Reykjavíkborna minst nöjda med sommarvädret

Bara var tredje Reykjavíkbo är nöjd med årets sommar. På nordöstra och östra Island är däremot nio av tio nöjda med sommarvädret. Sett till hela landet gör knappt hälften av islänningarna årets sommar godkänt. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I Reykjavíkområdet har flera regnrekord slagits under en sommar som inte går till historieböckerna för någon långvarig värmebölja. I stället har långa perioder varit ovanligt kyliga. Det visar sig också när MMR frågar islänningarna om sommarvädret.

I Reykjavík är bara 37 procent nöjda med vädret. I grannkommunerna är missnöjet ännu större - där gör bara 33,7 procent tummen upp för årets sommarväder. Snäppet nöjdare är personer bosatta på södra respektive västra och nordvästra Island där 44,4 respektive 45,5 procent ger vädret godkänt betyg.

En grupp sticker ut rejält - personer bosatta på nordöstra och östra Island. Här har det i stor utsträckning varit både torrare och varmare än normalt. Hela 92,4 procent uppger också att de är nöjda med sommarvädret.

I hela landet svarade 45,4 procent att vädret under sommaren hade varit bra. Förra året var vädret ungefär detsamma - och då var 44,9 procent nöjda. Solsommaren 2012 var däremot hela 96,3 procent nöjda med sommarvädret.

Här kan du läsa mer om förra årets sommarväder.