Sent på kvällen i ett kraftigt oväder den 14 september 1950 kraschlandar Loftleiðirs DC-4 på Vatnajökull. En storm har drivit flygplanet ur kurs och tvingat ned det på så låg höjd att den vänstra vingen kolliderar med Bárðarbungas topp. Samtliga sex ombord överlever olyckan. Nu tror vulkanologen Haraldur Sigurðsson att ett utbrott i Bárðarbunga kan kasta upp resterna av flygplanet.
År 1950 var utrikestrafik ett nytt fenomen på Island. Flygbolaget Loftleiðir - som senare skulle bli Icelandair - var en av pionjärerna. Då var flottans stolthet Geysir, en DC-4 med plats för 46 passagerare.
Den 14 september lyfte Geysir från Luxemburg på väg mot Reykjavík. Där skulle en ny besättning sedan flyga planet vidare mot Nordamerika.
Trots ett kraftigt oväder över Atlanten tycktes allt gå som planerat. Klockan 22.25 telegraferade besättningen till kontrolltornet i Reykjavík att Geysir skulle landa om en dryg timme - och hela 40 minuter före utsatt tid. Klockan 22.52 uppmanade tornet besättningen att meddela när Västmannaöarna passerades. Det utropet besvarades aldrig.
Med våldsam kraft hade Geysir bara några minuter tidigare kraschat på Vatnajökull. Planets vänstra vinge slog emot Bárðarbungas topp. Samtliga sex ombord överlevde olyckan. Men var de befann sig hade de inte en aning om.
I nästan fyra dygn pågick sökandet efter det försvunna flygplanet. Så småningom tycktes det allt mer sannolikt att Geysir faktiskt flugit över Vatnajökull - och därmed befunnit sig långt ur kurs. Men väderförhållandena gjorde det omöjligt att leta på glaciären.
Genombrottet kommer på eftermiddagen den 18 september när en telegrafist ombord på ett fartyg vid Langanes på Islands nordöstra hörn uppfattar ett sos-meddelande. Han pusslar efter hand ihop meddelande för meddelande tills det står honom klart att det är nödsändningar från Geysir. Han får veta att alla är vid liv och att planet befinner sig på en glaciär - men besättningen vet inte vilken. Däremot hade ett plan flugit över dem under gårdagen.
Efter att ha uteslutit alla andra möjligheter står det klart att planet kraschlandat på Vatnajökull - och inte Mýrdalsjökull eller Eyjafjallajökull som på grund av avståndet till Reykjavík framstod som troligare alternativ. Redan samma dag lättar dimman över Bárðarbunga och vid en ny överflygning syns inte bara vraket på glaciären utan också flera besättningsmedlemmar.
Två dagar senare når de första räddningsarbetarna fram till besättningen. Några skadades i samband med kraschen men ingen har ådragit sig livshotande skador. De förs ned från glaciären men Geysir blir kvar.
I dag tros Geysir befinna sig under ett cirka 100 meter tjockt täcke av is. Undan för undan har flygplanet begravts allt djupare i glaciären.
Enligt vulkanologen Haraldur Sigurðsson behöver inte Vatnajökull bli isfritt för att flygplanet ska komma fram. I ett blogginlägg skriver han att ett utbrott vid Bárðarbunga på nytt kan föra upp flygplanskroppen till ytan. I vilket skick det skulle bli - planet var illa sargat redan efter kraschen för 64 år sedan - återstår dock att se.