tisdag 16 september 2014

Utbrott vid Bárðarbunga kan upphöra - för att börja på nytt

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv fick i går Bárðarbungas krater att sjunka hela 45 centimeter inom loppet av ett par timmar. Intensiteten vid utbrottet i Holuhraun avtar sakta - men flera forskare tror att ett stopp bara blir tillfälligt. I stället är det bara en tidsfråga innan nästa utbrott börjar i anslutning till den magmafyllda berggång som sträcker sig från Bárðarbunga och ut på öppen mark.

Ett skalv med en magnitud på 5,4 skakade Bárðarbunga klockan 8.04 i går morse. Skalvet - som är ett av de största under den senaste månadens jordskalvssvärm - ägde rum i direkt anslutning till kratern. Omedelbart sjönk kratern 20 centimeter vid skalvet. Inom de närmaste timmarna efter skalvet sjönk den ytterligare 25 centimeter.

Det är troligt att den sjunkande kratern bidrar till att magma flyttar sig till den berggång som löper från Bárðarbunga under Dyngjujökull och ut på öppen mark vid Holuhraun. Utbrottets styrka minskar dock sakta i omfattning. Långt ifrån all magma som kommer från vulkanens magmakammare når ytan vid Holuhraun.

Att det finns stora mängder magma kvar i berggången och att gången är så grund är två faktorer som gör att fler utbrott i området kan vara att vänta. Dagens lavafält vid Holuhraun täcker snart ett 30 kvadratkilometer stort område.

En av de experter som tror att det pågående utbrottet är en del i en lång serie av utbrott är geologen Ari Trausti Guðmundsson. Han säger i Fréttablaðið att det bara är en tidsfråga innan nästa utbrott börjar längs den magmafyllda berggången eller i kratern. Geologen Ágúst Guðmundsson delar hans uppfattning och säger i Fréttablaðið att kraterns kollaps kan medföra ett större tryck som antingen ökar intensiteten i utbrottet vid Holuhraun eller får ett utbrott att börja på en ny plats.

Vulkanologen Ármann Höskuldsson är enligt RÚV också säker på att det kommer att bli en serie av utbrott i området. De kraftiga förskjutningar som uppstått under de senaste veckorna kommer att finnas kvar i flera månader. Medan det pågående utbrottet mattas av tror han att det inte dröjer länge förrän nästa tar vid. Magma strömmar oavbrutet in i den underjordiska berggången.

Däremot vågar ingen spekulera i platsen för nästa utbrott - på öppen mark norr om glaciären, under glaciären vid Dyngjujökull eller i Bárðarbungas krater.

Höga halter av svaveldioxid har de senaste dagarna uppmätts på både östra och nordöstra Island i bland annat Egilsstaðir, Reyðarfjörður, Reykjahlíð och Kópasker. Vulkangaserna har tvingat forskarna att överge den fjällstuga nära Askja som tidigare fungerat som bas. Nu håller de i stället till vid Mývatn betydligt längre bort från platsen för utbrottet.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.