måndag 15 september 2014

Vill bygga linbana till Esjas topp

En linbana från Esjas fot till fjällets topp som betar av höjdskillnaden på 900 meter på bara fem minuter. Så lyder bolaget Esjuferjas planer för Reykjavíkområdets populäraste berg. Bolaget har ansökt om tre olika tomter för att kunna påbörja bygget. Målet är att linbanan ska invigas senast år 2017 och varje år transportera 150 000 besökare, skriver Viðskiptablaðið.

Med en höjd på 914 meter över havet dominerar Esja utsikten för många bosatta i Reykjavíkområdet. Att vandra till fjällets topp är också ett populärt fritidsnöje. Nu vill bolaget Esjuferja att det ska gå att ta sig upp till toppen betydligt snabbare. Esjuferja vill nämligen bygga en linbana från fjällets fot till toppen.

Bakom bolaget Esjuferja står bland annat Verk­fræðistofa Jó­hanns Indriðason­ar ehf. Samma ingenjörsfirma har tidigare presenterat en idé om att transportera turister från Reykjavíks hamn till Esjas fot i Kollafjörður med gondolliknande fartyg.

Bolaget har ansökt om tre tomter vid Esja. Tanken är att linbanan ska sträcka sig från vandringsledens början och upp till toppen. Till skillnad från leden ska linbanan ta raka vägen upp. Resan beräknas ta fem minuter.

Såväl vid Esjas fot som topp ska det finnas ett stationshus. I anslutning till fjällets topp vill Esjuferja bygga en restaurang och en utsiktsplattform. Målet är att linbanan varje år skulle användas av upp till 150 000 besökare. Linbanan ska drivas av elektricitet.

En förhoppning är att bygget ska kunna påbörjas under 2015. Än så länge återstår dock enligt Viðskiptablaðið flera frågor som måste lösas. Esjuferja har ännu inte fått klartecken för projektet från kommunen. Utan någon mark blir det inte heller någon linbana. Detaljplanen behöver göras om och det är heller inte uteslutet att kommunen vill se en miljökonsekvensbeskrivning.

Bolaget jagar också pengar till bygget. Prislappen för linbanan tros bli ungefär 3 miljarder isländska kronor. Esjuferja har dessutom ansökt om att få placera meteorologisk mätutrustning på Esja. Bättre information om vädret på fjället är en annan förutsättning för konstruktionen av linbanan.

Om bygget kan påbörjas under nästa år räknar Esjuferja med att premiärturen kommer att ske under år 2017.

Här kan du läsa mer om planerna på båttrafik till Esja.