fredag 10 oktober 2014

26 000 jordskalv vid Bárðarbunga på åtta veckorFredagens prognos för spridningen
av vulkangaser.
Illustration: Veðurstofa Íslands
Hela 26 000 skalv har registrerats vid Bárðarbunga sedan jordskalvssvärmen i området började för åtta veckor sedan. Samtliga skalv med en magnitud på minst 5,0 har enligt en sammanställning från Veðurstofa Íslands inträffat vid vulkanens krater. Gårdagens största skalv uppmättes till 5,2 respektive 5,0.

Det är nu åtta veckor sedan den pågående jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga började. Hittills har omkring 26 000 jordskalv registrerats i området - vilket är dubbelt så många som på hela Island under ett genomsnittligt år.

Fram till den 7 oktober hade 45 av skalven en magnitud på minst 5,0. Samtliga av dessa skalv ägde rum i direkt anslutning till Bárðarbungas krater. Vulkankratern fortsätter att sjunka vid kraftiga skalv, men takten har mattats av de senaste veckorna.

Under torsdagen registrerades 100 jordskalv i området. De två största hade epicentrum vid Bárðarbungas krater och uppmättes till 5,2 respektive 5,0.

Veðurstofa Íslands har granskat cirka 8 900 av de jordskalv som ägt rum i området de senaste åtta veckorna. Hela 5 600 skalv har skett i den magmafyllda berggång som sträcker sig från Bárðarbungas krater via Dyngjujökull till öppen mark vid Holuhraun. Här var aktiviteten länge intensiv, men den senaste tiden har jordskalven koncentrerats till själva Bárðarbunga medan berggången tycks ha slutat att expandera.

Av de resterande skalven har 1 800 skett vid Bárðarbunga, 950 vid Herðubreið och Herðubreiðartögl, 250 vid Askja, 135 vid Tungnafellsjökull, 120 vid Kistufell och 15 vid Kverkfjöll.

Vulkanutbrottet vid Holuhraun fortsatte under gårdagen med samma intensitet som de senaste dagarna. Vulkangaser väntas i dag främst sprida sig över södra Island.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga och ovan kan du se en intervju med några av de forskare från University of Cambridge som följer utbrottet på plats.