onsdag 29 oktober 2014

En av världens största fiskodlingar på ReykjanesPå Reykjanes byggs just nu en av världens största fiskodlingar. Stolt Sea Farm har redan byggt en anläggning på 22 000 kvadratmeter - men den ska växa till 70 000 kvadratmeter när den är klar år 2018. Här odlas senegaltunga, en art som påminner om bergtunga. I januari ska de första fiskarna slaktas. Årsproduktionen kommer då att uppgå till närmare 600 ton.

Stolt Sea Farm använder spillvärme från Reykjanesvirkjun. Det vattnet kyls sedan ned genom att blandas med havsvatten tills den ideala temperaturen på 21 grader har uppnåtts.

I dag arbetar 16 personer på Stolt Sea Farm. När bygget är klart kommer mellan 60 och 70 personer att jobba på fiskodlingen. Då ska också den årliga produktionen uppgå till 2 000 ton. Senegaltunga går främst på export till södra Europa. En mindre del av produktionen kommer att exporteras till USA med flyg från den närliggande flygplatsen i Keflavík.

Kunderna kommer att kunna beställa fisken i tre olika storlekar: 300, 400 eller 500 gram. Eftersom det handlar om odlad fisk kan storleken anpassas efter kundernas önskemål.

Víkurfréttir har intervjuat vd:n Halldór Óskar Sigurðsson. I inslaget får du följa med in på odlingen.