tisdag 7 oktober 2014

Hittade sin egen flaskpost - efter 19 år i havet

För nitton år sedan kastade den då 12-årige Kristján Lár Gunnarsson en flaskpost i havet vid Vaðstakksey i Breiðafjörður. När han samlade ejderdun i somras hittade han den egna flaskposten. Avståndet till fyndplatsen var bara en dryg mil. Men hur långt och hur länge flaskposten färdats på havet vet ingen.

Den 14 maj 1995 samlade Kristján Lár Gunnarsson fågelägg på Bjarneyar i Breiðafjörður. Tillsammans med andra barn som var med på färden skrev han en flaskpost. Brevet skrevs på hushållspapper och stoppades i en tom läskflaska. Vid Vaðstakksey kastades flaskposten i havet.

I dag är Kristján Lár Gunnarsson bosatt i Stykkishólmur vid Breiðafjörður. I somras samlade han in dun från ejderbon. Men han hade också med sig en kasse för flaskor och burkar. I kassen hamnade allt som kunde tänkas gå att panta.

Men det var nära att han skulle gå miste om det brev som han ovetandes skrev till sig själv för nitton år sedan. Den gamla läskflaskan hamnade nämligen på en hylla i garaget. Bara för några dagar sedan bestämde han sig för att öppna flaskan eftersom den såg ut att kunna innehålla en flaskpost.

I flaskan fanns ett välbevarat brev från barndomen. Fågelvägen hade det under dessa nitton år inte flyttat sig längre än tolv kilometer. Men om flaskan tagit raka vägen från Vaðstakksey till stranden för att där ligga oupptäckt i alla dessa år eller om den guppat omkring ute på världshaven vet ingen.

Kristján Lár Gunnarsson berättade först om sitt fynd på Facebook. Där fick också medskribenterna nyheten om att den gamla flaskposten råkat hamna i samma hand som kastade den överbord för nitton år sedan.

Nu tänker Kristján Lár Gunnarsson rama in brevet. Därefter tänker han hänga upp det i stugan på Bjarneyar. Han säger till Vísir att fyndet gett honom stor glädje:
"Detta är bara fantastiskt. Man har knappt ord. ... Jag såg flaskan och tänkte för mig själv att detta kunde vara en flaskpost, så jag behöll den. Men jag öppnade inte flaskan utan ställde den bara på en hylla i mitt garage. Så skulle jag städa i garaget i går och beslöt att titta på meddelandet. Och då kände jag lite igen detta. Detta är otroligt. Vad är sannolikheten?"
Trots att flaskposten skrevs på hushållspapper är den fortfarande läslig. Brevet berättar att gruppen för nitton år sedan totalt samlade 154 fågelägg från havstrut, gäss och strandskata.