lördag 11 oktober 2014

Irländskt smör blir foder åt isländska kalvar

Hela 32 ton irländskt smör blir kalvfoder hos Mjólkursamsalan, MS, i Akureyri. Smöret importerades från Irland inför förra julen för att undvika smörbrist i isländska butiker. Trots att det uppfyller alla krav för att få säljas i livsmedelshandeln väljer MS att göra djurfoder av smöret, rapporterar Fréttablaðið.

Inför förra julen riskerade de isländska konsumenterna att bli utan smör. För att säkra tillgången fick MS, som har 99 procent av marknaden med mjölkprodukter på Island, tillstånd från myndigheterna att importera smör från Irland. I tre containrar transporterades 90 ton smör till Island.

Sammanlagt användes 58 ton av det importerade smöret till ostproduktion inför julen, bland annat till riven mozzarella och smältostar. Resterande 32 ton tänkte MS i januari i år sälja till utlandet. Men smöret blev kvar hos MS i Akureyri där det sedan dess förvaras i frysrum.

Det irländska smöret uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i handeln. Men nu har det blivit för gammalt för att sälja vidare. Egill Sigurðsson, vd för MS, säger i Fréttablaðið att smöret i stället kommer att användas i djurfoder:
"Detta smör har blivit för gammalt för att vi ska kunna använda det i inhemsk matproduktion. Så vi kommer att följa rådet att under de närmaste månaderna använda detta smör som tillsats i kalvfoder. Då är det irländska smörets historia över."
MS tog tidigt beslut om att använda så lite som möjligt av det irländska smöret. Mejeriet beställde dock så mycket smör att det med marginal skulle motsvara efterfrågan, skriver Fréttablaðið.