måndag 27 oktober 2014

Ísar Torveg blir första isländska bilen

Ísar Torveg heter den första massproducerade isländska bilen som ska se dagens ljus. Det handlar om en monsterjeep som är förberedd för däck upp till 48 tum. Bilen är konstruerad för isländska förhållanden och målgruppen är räddningstjänsten och turismföretagare. Men Ísar Torveg ska också uppfylla alla regler som krävs för att få köra på europeiska vägar.

Monsterjeepar som försetts med stora däck, förstärkts och höjts är en vanlig syn på de isländska vägarna. För den som ska ta sig igenom de svåraste vägarna på höglandet eller den som behöver ta sig fram på landsbygden även i hårt väder är de självskrivna. Höga krav på framkomlighet gör också att de används inom turistnäringen och av räddningstjänsten.

Hittills handlar det om fordon som har modifierats för isländska förhållanden. Men nu kommer den första bilen som redan från början är skapad för isländska vägar och väder. Den heter Ísar Torveg och byggs av ett bolag som heter Jakar ehf.

Företaget har i dag planer för fyra olika modeller. Ísar Torveg blir dock först ut - och det finns sedan tidigare tre beställningar på bilen. Prislappen väntas bli omkring 20 miljoner isländska kronor.

Ísar Torveg ska konkurrera med fordon som Ford Econoline. Både chassit och kupén ritas och byggs på Island. Ísar Torveg får fyra till åtta dörrar och kan ta upp till 20 passagerare. Den kommer också att byggas för däck på 48 tum.

I stället för att modifiera ett fordon byggs Ísar Torveg redan från början för extrema förhållanden. Därmed ska priset jämfört med en ombyggd jeep ändå bli konkurrenskraftigt. Jämfört med en modifierad Ford Econoline ska Ísar Torveg dessutom bli drygt ett ton lättare, vilket sparar bränslekostnader. Den mellanstora varianten ska väga omkring tre ton.

Även om Ísar Torveg är ett fordon skräddarsytt för isländska förhållanden ska den efterleva alla europeiska krav. Bilen ska alltså kunna exporteras till hela Europa. Målet är att kunna producera mellan 100 och 1 000 fordon om året.

Men Ísar Torveg ska inte bara konkurrera med prislappen. Den ska enligt konstruktören ha flera andra fördelar jämfört med modifierade monsterfordon. Ísar Torveg erbjuder nämligen fler sittplatser vilket till exempel kan minska kilometerkostnaden per passagerare inom turistindustrin med 40 procent. Turer med extremfordon skulle alltså kunna bli billigare för turister med Ísar Torveg.

I våras undertecknades de tre första kontrakten där Mountain Taxi, Fjallajeppar och Orca tecknade sig för ett exemplar var av Ísar Torveg. Näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir deltog vid ceremonin.

Då var förhoppningen om att de första exemplaren skulle kunna vara klara redan före nyår. Nu ser det ut som att bygget kommer att ta något längre tid. Ritningarna och designen är klara, men Jakar ehf. behöver nu jaga kapital för att kunna påbörja konstruktionen. Om planerna blir verklighet blir Ísar Torveg den första bilen som massproducerats på Island.