torsdag 16 oktober 2014

Jordskalv vid Bárðarbunga kändes i Akureyri

Foto: Nasa
Ett jordskalv med en magnitud på 5,4 skakade i går inte bara Bárðarbunga utan kändes så långt bort som i Akureyri. I samband med skalvet sjönk vulkanens krater ytterligare 15 centimeter. Giftiga vulkangaser från utbrottet vid Holuhraun fortsätter att sprida sig över stora delar av Island. Inget tyder på att utbrottet skulle vara på väg att upphöra.

Det har nu gått två månader sedan jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga började. Den senaste veckan har antalet skalv ökat något till drygt hundra om dagen. Det är dock långt ifrån den mest intensiva perioden då över tusen skalv om dygnet registrerades. Sammanlagt har omkring 27 000 skalv inträffat i området under de senaste två månaderna.

Det största skalvet under onsdagen hade en magnitud på 5,4. Skalvet hade sitt epicentrum vid Bárðarbungas krater, men kändes så långt bort som i Akureyri. Fågelvägen är avståndet ungefär 12 mil.

I samband med skalvet sjönk Bárðarbungas krater ytterligare 15 centimeter. Kratern sjunker nu i en takt av 30 till 40 centimeter om dagen.

Inget tyder i dagsläget på att utbrottet vid Holuhraun skulle vara på väg att upphöra. Det fortsätter med samma intensitet som de senaste dagarna.

Svaveldioxid från utbrottet fortsätter att sprida sig över stora delar av Island. På flera platser i landet har invånare klagat på svidande ögon och irriterade slemhinnor. Akut hälsofarliga halter har dock bara uppmätts nära Holuhraun.

I går kväll hölls enligt ett pressmeddelande ett möte i Skjólbrekka vid Mývatn där myndigheterna informerade lokalbefolkningen om riskerna.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga och här och här hittar du mer detaljerade prognoser för spridningen av vulkangaser än vad som tidigare funnits.