onsdag 8 oktober 2014

Oljemiljardär trotsade förbud att besöka Holuhraun

Dagens prognos för spridningen
av vulkangaser.
Illustration: Veðurstofa Íslands
Oljemiljardären Goga Ashkenazi riskerar att bli aningen fattigare. Hon riskerar nu böter för att ha trotsat förbudet att besöka vulkanutbrottet vid Holuhraun. Misstankarna omfattar också den pilot från Reykjavík Helicopters som struntade i regelverket och landade på platsen. Att vistas i utbrottets närhet är förenat med akut livsfara.

I söndags landade den kazakiska oljemiljardären Goga Ashkenazi tillsammans med tre vänner vid Holuhraun. På Instagram laddade hon upp ett klipp som visar hur hon dansar intill vulkanutbrottet. På en annan bild framgår det tydligt att helikoptern kommer från företaget Reykjavík Helicopters.

Nu utreds både helikopterpiloten och Goga Ashkenazi och hennes sällskap av polisen i Húsavík misstänkta för att ha brutit mot förbudet att besöka Holuhraun. För att få vistas i området krävs tillstånd från myndigheterna - och sådana utfärdas bara till forskare och journalister.

Området norr om Vatnajökull utrymdes i samband med att den vulkaniska aktiviteten i Bárðarbunga började. Om ett utbrott skulle börja under glaciären är det inte säkert att den som befinner sig vid Holuhraun har mer än några få minuter på sig att undkomma översvämningarna. Den som trotsar avspärrningarna kan heller inte räkna med att bli undsatt vid en nödsituation.

Den största faran i dagsläget är dock de höga halterna av svaveldioxid. Vid Holuhraun är nivåerna av giftiga vulkangaser periodvis direkt livshotande. Víðir Reynisson, avdelningschef vid Almannavarnir, säger till Vísir att den som olovligen vistas i området tar en stor risk:
"Det finns skäl till att detta är stängt. Detta är mycket farligt. ... Vid vulkanen har det uppmätts över 130 000 mikrogram gas per kubikmeter som är mycket nära att vara dödligt om det inte är dödligt. Som jämförelse kan nämnas att utsläppen i bebyggelse som högst har uppmätts till 5 800."
Brynjólfur Sigurðsson är vakthavande befäl vid polisen i Húsavík. Han säger till Vísir att polisen nu utreder den otillåtna landningen vid Holuhraun där filmklippet är ett av bevisen. Polisen har flera gånger tidigare bötfällt personer som trotsat avspärrningarna för att ta sig fram till vulkanutbrottet. De kan räkna med böter på hundratusentals isländska kronor:
"Det har sannerligen uppstått fall där obehöriga har tagit sig in i området. Men det är en betydande operation om det skulle behöva räddas någon som hamnar i problem där. Detta är ett så otroligt avlägset område och området är så farligt att det är mycket stora förberedelser som behöver påbörjas om det skulle bli aktuellt med någon räddningsaktion."
Friðgeir Guðjónsson, marknadschef för Reykjavík Helicopters, säger till Vísir att företaget ännu inte talat med den pilot som landade vid Holuhraun. I ett pressmeddelande lägger Reykjavík Helicopters hela ansvaret för lagbrottet på piloten.

Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun fortsatte under gårdagen med oförminskad intensitet. Jordskalven har ökat något i antal sedan helgen. Under tisdagen registrerades totalt 88 skalv. Anmärkningsvärt är att vart sjätte skalv under tisdagen hade en magnitud på minst 3,0.

De största skalven uppmättes till 5,5 respektive 5,0 och hade bägge epicentrum vid Bárðarbungas krater. Precis som tidigare upprepas mönstret att kratern sjunker ett par decimeter vid varje kraftigt skalv.

Vulkangaser väntas i dag sprida sig över södra och västra Island från Borgarnes i väster till Kirkjubæjarklaustur i öster.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.