torsdag 30 oktober 2014

Pirat köper blasfemiskt domännamn

Blasfemi kan ge upp till tre månaders fängelse. Just därför köpte piraten Helgi Hrafn Gunnarsson domännamnet Guðlast ('blasfemi') som en protest både mot lagar som inskränker yttrandefriheten och andra lagar. Trots provokationen ser det ut som att han kommer att få behålla det blasfemiska domännamnet.

Nyligen visade det sig att en webbplats lojal med Islamiska staten använde isländska domännamn. Från avslöjandet tog det bara ett dygn innan webbplatsen stängts ned och ägaren blivit av med domännamnen. Det var första gången som Isnic, som sköter alla isländska domännamn, avvisade en kund.

Isnic hänvisade till att webbplatsen hyllade krig och mord riktade mot andra grupper. Flera inslag på webbplatsen ansågs bryta mot isländsk lag samtidigt som den som hade registrerat domännamnen inte tycktes existera.

Piratpartiet tillhörde dem som protesterade mot beslutet att stänga webbplatsen. Alltingsledamoten Helgi Hrafn Gunnarsson ansåg att det stred mot yttrandefriheten. Han pekade under en debatt i alltinget på att det finns många isländska lagar som han anser vara korkade.

En sådan lag förbjuder blasfemi. Straffet kan bli som högst tre månaders fängelse. För att kunna vara blasfemisk dygnet runt köpte Helgi Hrafn Gunnarsson domännamnet Guðlast.is. Syftet var att protestera mot lagar som används för att inskränka yttrandefriheten.

Här kan du läsa mer om stängningen av den webbplats som var lojal med Islamiska staten.