onsdag 22 oktober 2014

Privata ägare kan ta över Landnámssetur Íslands

Landnámssetur Íslands kan bli helt och hållet privatägt. Grundarna Kjartan Ragnarsson och Sigríður Margrét Guðmundsdóttir har vänt sig till kommunfullmäktige i Borgarbyggð för att få köpa ut kommunen ur bolaget. Kommunchefen Kolfinna Jóhannesdóttir har nu fått uppdraget att förhandla med majoritetsägarna.

För åtta år sedan öppnades Landnámssetur Íslands i Borgarnes. Då ägde kommunen 80 procent av bolaget och initiativtagarna Kjartan Ragnarsson och Sigríður Margrét Guðmundsdóttir ägde 20 procent. Att kommunen gick in var avgörande för att museet skulle bli verklighet.

Så småningom kom museets verksamhet att omfatta betydligt mer än utställningar om koloniseringen av Island och Egill Skallagrímsson. Landnámssetur Íslands växte med en restaurang, en presentbutik och en scen för teater och andra framträdanden. I dag är både museet och restaurangen en av få turistattraktioner utanför Reykjavík som håller öppet året runt.

Borgarbyggð ansåg att verksamheten inte längre var lämplig för kommunen. Därför bytte de ägarandelar utan att några pengar bytte ägare - kommunen blev minoritetsägare med 20 procent medan Kjartan Ragnarsson och Sigríður Margrét Guðmundsdóttir fick 80 procent av aktierna i bolaget.

Nu vill de ta över Landnámssetur Íslands helt och hållet. Kommunstyrelsen ställer sig positiv till förslaget. Kommunchefen Kolfinna Jóhannesdóttir har enligt ett beslut fått i uppdrag att diskutera övertagandet med museets grundare.