måndag 20 oktober 2014

Reykjavík förlorar dragkampen om blåvalsskelett

Skelettet efter den blåval som strandade på Island sommaren 2010 ska ställas ut i Húsavík. Det beskedet lämnade statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i helgen. Därmed går museerna i Reykjavík miste om skelettet. Hvalasafnið á Húsavík bygger nu ut för att kunna ta emot blåvalen. Ombyggnaden ska bli klar till sommaren.

Sommaren 2010 strandade en blåval i Skagafjörður. Blåvalshonan var nästan 25 meter lång, upp till 6 meter bred och vägde närmare 100 ton. Sedan skelettet sågades itu och kokades har det förvarats i en hangar vid flygplatsen i Keflavík. Att montera det väntas ta flera månader i anspråk.

I hela världen finns bara fyra kompletta blåvalsskelett till utställning. Det som togs om hand på en strand vid Skagafjörður var dessutom ovanligt välbevarat.

Skelettet ägs av Náttúrufræðistofnun Íslands. Länge tycktes det som att det skulle ställas ut i Reykjavík. Tanken var att blåvalen skulle bli huvudattraktion för det naturhistoriska museum, Náttúruminjasafn Íslands, som den rödgröna regeringen avsåg att öppna i Perlan i Reykjavík.

Men vid regeringsskiftet försvann de statliga pengarna till ett naturhistoriskt museum. Náttúruminjasafn Íslands - ett museum som har varit hemlöst i flera år - kan ändå bli verklighet. Privata investerare har visat intresse för museet. Det har talats om en invigning i Perlan i Reykjavík senast under 2016.

I Reykjavík finns dessutom museet Whales of Iceland. Det skulle ha öppnat i september, men en brand som inträffade strax före invigningen har försenat premiären. Utställningen kommer att innehålla modeller i naturlig skala av de 23 olika arter som finns runt Island. Det ryktas att även Whales of Iceland har visat intresse för blåvalsskelettet.

Nu står det klart att det blir Hvalasafnið á Húsavík som vinner dragkampen om skelettet. Det beskedet gav statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid ett partimöte i helgen, rapporterar 640.is.

Beslutet innebär dock inte att museet kan räkna med att behålla skelettet för gott. Om ett naturhistoriskt museum skulle bli verklighet i Reykjavík skulle det enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kunna bli aktuellt att flytta blåvalen dit. Då skulle en avgjutning av skelettet bli kvar i Húsavík.

Med tanke på den tid det tar att montera skelettet och att valmuseet dessutom bygger ut just på grund av detta är det dock sannolikt att blåvalen blir kvar i Húsavík under lång tid.

Hvalasafnið á Húsavík investerar nu 250 miljoner isländska kronor i en utbyggnad av museet. Einar Gíslason, vd för museet, säger till RÚV att blåvalen kommer att ställas ut på en yta av 500 kvadratmeter med en takhöjd på 10 meter. Förhoppningen är att skelettet ska vara på plats till sommaren:
"Detta skelett har naturligtvis varit ryggradsobjektet i de planerade arbeten som vi tänker sätta i gång med på museet. ... För hela turistnäringen i Þingeyjarsýsla och på nordöstra Island är det ingen tvekan om att detta är ett stort byte för oss."
Här kan du läsa mer om planerna på ett naturhistoriskt museum i Perlan och om dragkampen om blåvalsskelettet.