söndag 12 oktober 2014

Terrorsajt lojal med Islamiska staten har isländsk domän

Myten om Island som ett paradis för yttrandefrihet och integritet på nätet tycks ha lockat Islamiska staten till landet. En webbplats där terrororganisationens propaganda sprids har registrerats på Island. Den isländska leverantören har redan brutit med webbplatsen. Nu undersöker inrikesministeriet om det går att häva registreringen av ett isländskt domännamn.

Khilafah.is - vilket betyder 'kalifat' - är en webbplats som på engelska och arabiska sprider propaganda för Islamiska staten. Exakt hur kopplingarna mellan webbplatsen och den islamistiska terrororganisationen ser ut är oklart, men på webbplatsen skildras massmorden av civila som befrielseaktioner. Webbplatsen sprider också pressmeddelanden från Islamiska staten.

Att terrorpropagandan spreds från en på Island registrerad webbplats uppmärksammades under gårdagen. En person som uppger sig vara bosatt på Nya Zeeland hade registrerat domännamnet Khilafah.is för standardpriset 6 900 isländska kronor om året. Intresset för domännamnet .is kan möjligen förklaras av att Islamiska staten ofta kallas IS.

Webbplatsen låg hos Thor Data Center. Ägaren Advania stängde i går kväll webbplatsen för brott mot användarreglerna.

Propagandasajten låg dock bara nere en kort stund. Khilafah.is öppnades på nytt under lördagskvällen sedan en annan leverantör övertagit driften. Webbplatsen drivs nu från Lettland genom ett svenskt företag.

Jens Pétur Jensen, vd för domännamnstjänsten Isnic, säger till Vísir att Khilafah.is registrerades den 14 september i år. Möjligheterna att förhindra någon att använda ett isländskt domännamn är enligt honom små om inte den som registrerat namnet uppgivit falska uppgifter:
"I praktiken kan vem som helst ha en .is-domän och så har det alltid varit. Det går inte att förhindra det. Det är väldigt svårt för Isnic att svara på om det går att göra något åt saken, och det som är tillgängligt på den här webbplatsen berör som bekant inte Isnic."
Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ville för RÚV inte kommentera uppgifterna. Frågan utreds nu vid departementet.

Ögmundur Jónasson, alltingsledamot för Gröna vänstern och tidigare inrikesminister, skriver i ett blogginlägg att det hade varit möjligt att stoppa registreringen av domännamnet. Enligt ett lagförslag som han lade fram 2011 skulle den som hade en .is-domän antingen ha isländskt person- eller organisationsnummer eller en tydlig koppling till Island. Förslaget fick dock inte majoritet i alltinget och bland annat Isnic motsatte sig det.