torsdag 9 oktober 2014

Vulkanutbrott vid Holuhraun skapar 100 meter hög krater

Satellitbilden visar hur vulkangaser
spred sig över södra Island i går.
Foto: Nasa
Kratern Baugur vid Holuhraun är nu 100 meter hög. Samtidigt fortsätter lavafältet att breda ut sig och mäter nu drygt 52 kvadratkilometer. Lavan stoppar ständigt flödena till Jökulsá á Fjöllum, men den lagun som bildas mellan lavaströmmarna och glaciärälven töms snart när vattnet hittar nya vägar. Utbrottets intensitet har dock minskat något.

Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun norr om Vatnajökull har nu skapat ett drygt 52 kvadratkilometer stort lavafält. Baugur, den största av kratrarna vid Holuhraun, har växt till 100 meters höjd. De andra kratrarna i området är som mest hälften så stora.

Forskarnas möjligheter att besöka Holuhraun har de senaste dagarna varit begränsade på grund av oväder och höga halter av giftiga vulkangaser i luften. I går kväll förbättrades sikten i området. Det stod då klart att utbrottets intensitet minskat något.

Än så länge är dock aktiviteten stabil. Lava strömmar ständigt mot glaciärälven Jökulsá á Fjöllum och täpper till dess källor. Under korta stunder bildas därför laguner mellan lavan och älven. Det dröjer dock aldrig länge innan smältvattnet hittar nya vägar genom lavan.

Den kazakiska oljemiljardären Goga Ashkenazi besökte i söndags Holuhraun tillsammans med tre vänner. En pilot från Reykjavík Helicopters trotsade förbudet att landa på platsen och tillät resenärerna att gå ur helikoptern. Samtliga riskerar nu böter för att inte ha respekterat avspärrningarna.

Friðgeir Guðjónsson, marknadschef för Reykjavík Helicopters, säger till Vísir att företaget skulle tala med piloten under gårdagen. Han riskerar dock inte att få sparken på grund av lagbrottet. Företaget hävdar att ansvaret för landningen var helt och hållet pilotens eget och att Reykjavík Helicopters inte trotsar myndigheternas beslut.

Jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga fortsätter men med lägre intensitet än tidigare. Under onsdagen registrerades totalt 68 jordskalv i området. Skalv i den magmafyllda berggång som sträcker sig från vulkanens krater till Holuhraun har blivit sällsynta. Inget tyder i dagsläget på att några större mängder magma strömmar ner i gången eller att den skulle fortsätta att utvidga sig norrut.

Under en tid såg det ut som att berggången skulle kunna nå fram till Askja. Veðurstofa Íslands ändrade då färgkoden för flygtrafik över vulkanen från grön till gul. Nu har beredskapen åter sänkts till grön medan koden för Bárðarbunga alltjämt är orange, den näst högsta nivån.

Onsdagens kraftigaste jordskalv hade en magnitud på 5,2. Samtliga större skalv inträffade nordost om Bárðarbungas krater.

I dag väntas vulkangaser enligt Veðurstofa Íslands prognos sprida sig från Holuhraun över sydvästra Island.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.