måndag 24 november 2014

Bárðarbungas magma bara tre kilometer från ytan

Lavafältets utbredning vid Holuhraun
i torsdags.
Foto: Nasa/USGS/Jarðvísindastofnun
Bárðarbungas magma befinner sig bara tre kilometer från ytan. Det visar en sensor som nyligen placerades vid vulkanen. Tidigare har mätinstrumenten indikerat ett avstånd på fem till åtta kilometer ned till magman. Om de nya mätningarna är korrekta innebär det ökad sannolikhet för att ett vulkanutbrott i Bárðarbungas krater skulle smälta istäcket och nå ytan.

I snart tre månader har Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun pågått. Intensiteten i utbrottet har varit jämn under de senaste veckorna. Lavafältet som bildats vid utbrottet mäter nu 72,5 kvadratkilometer.

Under helgen ökade jordskalven i intensitet. I lördags registrerades totalt 139 jordskalv i området. Det största hade en magnitud på 4,6. Under söndagen noterades 155 skalv, där det kraftigaste hade en magnitud på 5,1. Det var första gången på en vecka som ett skalv nådde över magnituden 5.

Som tidigare hade majoriteten av skalven sitt epicentrum vid Bárðarbungas krater. Många jordskalv inträffar också alltjämt längs den berggång som sträcker sig från vulkanens magmakammare under Dyngjujökull till Holuhraun.

En sensor som nyligen placerades sida vid sida med tidigare gps-utrustning indikerar enligt RÚV att jordskalven i Bárðarbungas krater är betydligt grundare än vad som tidigare beräknats. Mätinstrumenten har tidigare givit en entydig bild av att skalven skett på ett djup av fem till åtta kilometer. Lika mycket is ska det alltså finnas mellan ytan och magman.

Den nya utrustningen pekar i stället på att avståndet bara är tre kilometer. Om ett utbrott skulle uppstå i Bárðarbungas krater skulle alltså magman ha betydligt närmare till ytan. Det innebär dels en ökad risk för att vulkanutbrottet tar sig igenom istäcket, dels att nedfall av aska och översvämningar skulle komma snabbare.

Kristín Jónsdóttir vid Veðurstofa Íslands säger till RÚV att den nya sensorn togs i bruk i måndags. De första uppgifterna signalerar alltså att magma befinner sig betydligt närmare ytan än vad myndigheten tidigare trott:
"De pekar på att skalven i själva Bárðarbunga är mycket grundare än vad vi tidigare räknat med. ... Vi får lägre djupsiffror, och siffror som faktiskt pekar på att där är grundare ned till het materia än vi tidigare trodde. ... Om detta är korrekt tolkat av oss - naturligtvis går vi fortfarande igenom all data och försöker att tolka den - så visar detta att vi måste fortsätta att undersöka den här saken. Detta flyttar igen fokus på Bárðarbunga och vad som kan ske där. Där kan bli ett vulkanutbrott."
Samtidigt pekar de första analyserna mot att den magma som kommer upp vid Holuhraun har sitt ursprung på minst nio kilometers djup, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.