måndag 3 november 2014

Framstegspartiet i Reykjavík i fokus i Nordiska rådet

Framstegspartiets Höskuldur Þórhallsson valdes i veckan till ny president i Nordiska rådet. Men valet föregicks av en inrikespolitisk dispyt där Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon lanserades som motkandidat. Oppositionspolitiker anser nämligen att Framstegspartiet inte tagit avstånd från den främlingsfientliga linje som partiet driver i Reykjavík. Samtidigt tog ungdomsförbundets Diljá Helgadóttir direkt avstånd från Sverigedemokraterna sedan hon fotograferats ihop med William Hahne.

Bakom kulisserna var det isländsk inrikespolitik som dominerade Nordiska rådets session i Stockholm. I kommunfullmäktige i Reykjavík har den styrande koalitionen gjort sitt yttersta för att isolera Framstegspartiet efter en främlingsfientlig valrörelse med udden riktad mot muslimer. Som symbolfråga använde partiet den tomt som ett muslimskt trossamfund fått för ett moskébygge.

Både på riks- och kommunnivå tog många tongivande framstegspartister avstånd från den rasistiskt färgade kampanjen, men statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valde in i det längsta att tiga - gissningsvis för att ett avståndstagande under valrörelsen hade riskerat partiets uppsving i opinionen.

Sedan vårens kommunalval har Framstegspartiet även på riksplanet ständigt påmints om den främlingsfientliga kampanjen i Reykjavík och partiledarens tystnad. Förra veckan flyttades alltså konflikten till Stockholm.

Höskuldur Þórhallsson - en av de framstegspartister som tagit avstånd från Reykjavíkpolitikernas moskémotstånd - skulle programenligt väljas till Nordiska rådets president för 2015. Det brukar anses vara god ton att inte lansera någon isländsk motkandidat. Nu föreslogs i stället av oppositionen Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon. Han fick stöd av Gröna vänsterns syskonpartier.

Höskuldur Þórhallsson segrade med 52 röster mot 9. Till vice ordförande valdes socialdemokraten Guðbjartur Hannesson.

Även Róbert Marshall, alltingsledamot för Ljus framtid, lade sin röst på Steingrímur J. Sigfússon. Han sade till Vísir att han inte kunde backa upp Höskuldur Þórhallsson så länge som Framstegspartiet inte tydligt tagit avstånd från kommunpolitikerna i Reykjavík:
"Detta är inte något som riktar sig personligen mot Höskuldur. Men så länge som Framstegspartiet inte på ett mycket tydligt sätt förklarat vart det är på väg i grundläggande frågor som religionsfrihet och människors rätt att bygga ett bönehus som de vill ha, då står inget parti på Island lika långt bort från Ljus framtid som Framstegspartiet. Vi kommer inte att stödja några av dess företrädare till några förtroendeuppdrag så länge som det är så."
Höskuldur Þórhallsson sade till Vísir att han ansåg att Ljus framtids agerande kännetecknades av populism. Han ansåg också att det var helt fel att koppla Framstegspartiet till något slags diskriminering:
"Jag anser att det är orättvist gentemot Framstegspartiet och vill peka på att vi vid centralstyrelsens möte godkände en mycket tydlig politik där vi skarpt kritiserade all diskriminering, oavsett på vilken nivå den äger rum."
Diljá Helgadóttir från Framstegspartiets ungdomsförbund tog omedelbart avstånd från Sverigedemokraterna under ett möte med Ungdomens nordiska råd. På Facebook publicerade hon ett foto på sig själv och sverigedemokraten William Hahne. Han blev känd på Island när han för fyra år sedan var inblandad i ett bråk på en bar i Reykjavík och sedan blev utkastad. William Hahne kallades nu av Vísir ironiskt för "Islandsvän".

Efter att Diljá Helgadóttir fått reda på att William Hahne var sverigedemokrat tog hon bort fotot. I ett uttalande undertecknat representanter för Gröna vänsterns, Självständighetspartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund förklarade de att Diljá Helgadóttir inte på något sätt gett sig i lag med Sverigedemokraterna och att hon under hela mötet enbart följt Nordiska centerungdomens förbunds linje, den grupp som Framstegspartiets ungdomsförbund tillhör.

Dramatiken inom Framstegspartiet var inte slut med det. Socialminister Eygló Harðardóttirs lägenhet i Hafnarfjörður brandhärjades enligt Vísir medan hon själv befann sig i Stockholm. Och hade Eiríkur Örn Norðdahl tilldelats Nordiska rådets litteraturpris hade han - genom sitt tacktal - garanterat att diskussionen om rasism och främlingsfientlighet inom Framstegspartiet hade blossat upp på nytt.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiet i Reykjavík och här mer om krogbråket för fyra år sedan där William Hahne blev utkastad.