söndag 16 november 2014

Isländska handskrifter ställs ut på Landnámssýningin

I februari börjar tre isländska handskrifter att visas på Landnámssýningin i Reykjavík. De unika manuskripten kommer då att ha varit nerpackade i ett och ett halvt år sedan de av säkerhetsskäl flyttades från Þjóðmenningarhúsið. Beslutet har fattats av kommunstyrelsen som också går in med tio miljoner isländska kronor i projektet.

I september förra året stängdes utställningen av handskrifter i Þjóðmenningarhúsið i Reykjavík. Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum, som ansvarar för handskrifterna, ansåg att säkerheten blivit för dålig när den fasta nattvakten drogs in.

Sedan dess har handskrifterna förvarats i Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðums lokaler. De har bara plockats fram och visats upp vid särskilda tillfällen som exempelvis ministerbesök.

Efter ett drygt halvårs förberedelser står det nu klart att tre av de unika manuskripten ska ställas ut på Landnámssýningin. Invigningen sker i februari nästa år i samband med vinterfestivalen Vetrarhátíð í Reykjavík.

Målet är att handskrifterna ska visas på Landnámssýningin i åtminstone två år. De ska ställas ut i montrar som användes vid bokmässan i Frankfurt för tre år sedan. I montrarna får handskrifterna rätt ljus och rätt luftfuktighet.

Kostnaden för själva utställningen uppskattas till tretton miljoner isländska kronor. Kommunstyrelsen har hittills utlovat tio miljoner kronor till projektet.

Det som kostar mest är den utökade övervakningen. Ett ovillkorligt löfte från Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum är att det finns vakter på plats dygnet runt. Själva säkerhetsutrustningen beräknas kosta 2,5 miljoner. Att ta in vakter kostar ytterligare 25 till 30 miljoner kronor om året. Om personalen också agerar vakter blir kostnaden 19 miljoner.

Ett förslag från museets ledning är att utöka öppettiderna eftersom det ändå kommer att finnas personal på plats. Med utökade öppettider är förhoppningen att nya intäkter ska täcka en stor del av kostnaden.

Här kan du läsa mer om utställningen av handskrifterna.