lördag 22 november 2014

Lägger skuld för avhopp på medier och samhällsklimat

Hanna Birna Kristjánsdóttir visade ingen ånger när hon avgick som inrikesminister. Och varken statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eller finansminister Bjarni Benediktsson hade förlorat förtroendet för henne som statsråd. I stället hävdar även de att det var ett hetsigt samhällsklimat och ett orättvist mediedrev som fällde ministern.

Efter månader av osanningar, påhopp, anklagelser och smutskastning lämnade inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir i går sitt uppdrag. Hon gjorde det sedan allt fler dragits in i den från rådgivaren Gísli Freyr Valdórsson planterade medieläckan om asylsökande. Och i nästa vecka väntas en rapport från Umboðsmaður Alþing­is, Islands motsvarighet till Justitieombudsmannen, där Hanna Birna Kristjánsdóttir sannolikt kommer att få mycket hård kritik för sitt agerande.

Någon ursäkt har varken kommit från Hanna Birna Kristjánsdóttir, Gísli Freyr Valdórsson eller inrikesdepartementet. Inte till den asylsökande som med namn pekades ut som inblandad i människohandel, inte till de DV-journalister som Hanna Birna Kristjánsdóttir ville ge sparken, inte till polis, åklagare och Umboðsmaður Alþing­is som av inrikesministern påståtts vara delaktiga i ett politiskt spel.

Trots ett agerande som saknar motstycke i Islands historia valde Hanna Birna Kristjánsdóttir att skylla på medierna. Hon klagade i ett uttalande bland annat över att polischefen på Suðurnes dragits in i skandalen - trots att Sigríður Björk Guðjónsdóttir försåg Gísli Freyr Valdórsson med information som han enligt Vísir inte hade rätt att begära.

Det är sannolikt - men inte bevisat - att de falska uppgifterna om de asylsökande härstammade just från polisen på Suðurnes. Sedan Stefán Eiríksson, polischef i Reykjavík, lämnat sitt uppdrag efter att ha beskrivit hur Hanna Birna Kristjánsdóttir lagt sig i utredningen om medieläckan gick toppjobbet till Sigríður Björk Guðjónsdóttir.

Hon fick alltså det tunga uppdraget som polischef utan att jobbet utannonserades. Men när Hanna Birna Kristjánsdóttir tillsatte nya polischefer på Västmannaöarna och i Västfjordarna - i jämförelse två miniatyrdistrikt - gjordes det däremot enligt konstens alla regler med en särskild nämnd som gick igenom kandidaternas kvalifikationer.

Inte heller statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eller finansminister Bjarni Benediktsson anser att Hanna Birna Kristjánsdóttir agerat på ett sådant sätt att hon därför borde ha avgått. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lägger i Morgunblaðið i stället skulden på medierna och på samhällsklimatet:
"Den sidan av saken har varit mycket mörk. ... Hanna Birna har behövt tolerera väldigt mycket. Det har faktiskt varit helt otroligt att följa vad som med stor grymhet riktats mot Hanna Birna och hennes släktingar, en del av det offentligt och annat inte. ... Jag anser att det finns anledning för alla att bekymra sig över hur samhällsdebatten har utvecklats. Den är naturligtvis en konsekvens av en viss tidsanda som har varit rådande de senaste åren. Men den tidsandan är inte lämplig för att bygga upp och göra samhället bättre."
Bjarni Benediktsson säger i Morgunblaðið att Hanna Birna Kristjánsdóttir kommer att saknas i regeringen. Eftersom hon bara lämnar uppdraget som minister men efter en paus tänker återvända till alltinget efter nyår tror han att hon även i framtiden kommer att vara viktig för Självständighetspartiet:
"Detta är ett mycket personligt beslut. Det är med oss alla så att vi både behöver ett tydligt mandat och stöd, men vi behöver också ha vilja och tro på att vi kan utföra våra uppdrag på det som vi vill göra. I det här fallet respekterar jag Hanna Birnas slutsats att det har skapats omständigheter som gör att hon inte längre vill sitta som minister."
En efterträdare till Hanna Birna Kristjánsdóttir ska enligt Bjarni Benediktsson utses så snart som möjligt.

Här kan du läsa mer om Hanna Birna Kristjánsdóttirs avgång.