torsdag 13 november 2014

Rådgivare döms för medieläcka - men ministern sitter kvar

Ny bevisning som kopplade Gísli Freyr Valdórsson till medieläckan från inrikesdepartementet fick honom att erkänna. Han döms nu för brott mot tystnadsplikten till en villkorlig dom på åtta månader. Men Hanna Birna Kristjánsdóttir - statsrådet som angripit flera institutioner under utredningens gång - tänker sitta kvar som inrikesminister.

Åtta månaders villkorlig dom blir straffet för Gísli Freyr Valdórsson, politisk rådgivare till inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir, för att ha läckt uppgifter om asylsökande till medierna. I november förra året fabricerade han uppgifter om att en utvisningshotad man från Nigeria skulle ha varit inblandad i människohandel.

När han i tisdags erkände brottet sade han att han inte längre kunde leva med sina lögner. Nu står det dock klart att erkännandet sammanföll med ny bevisning från åklagarsidan. En ny undersökning av Gísli Freyr Valdórssons dator visade att det dokument som läcktes till medierna hade funnits på hans dator och ändrats men sedan raderats.

Straffet stannar alltså vid villkorlig dom. Om inte Gísli Freyr Valdórsson gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han avtjäna straffet. Skälet till den villkorliga domen är enligt Héraðsdómur Reykjavíkur att han inte hade någon personlig vinning av läckan.

Åklagaren yrkade på tre års fängelse för Gísli Freyr Valdórsson. Han tänker inte överklaga domen. Om åklagarsidan väljer att överklaga är inte klart.

Klart är dock att inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir inte tänker avgå. Det beskedet gav hon efter gårdagens möte med Självständighetspartiets alltingsledamöter. Ledarna för samtliga fyra oppositionspartier i alltinget anser dock att hon bör avgå, rapporterar RÚV.

Beskedet att hon inte lämnar sitt uppdrag var väntat - men inte mindre anmärkningsvärt. Hanna Birna Kristjánsdóttir har antingen själv i rollen som statsråd eller genom sina närmaste medarbetare smutskastat och försökt påverka utredningen. Hon har pressat polisen, kritiserat åklagaren, uppmanat Justitieombudsmannen att lägga ned utredningen mot henne och försökt få två av DV:s journalister sparkade för att de inte slutat att rapportera om läckan.

I något av de andra nordiska länderna hade Hanna Birna Kristjánsdóttirs politiska karriär för länge sedan varit över. Även om hon säger sig inte ha känt till att Gísli Freyr Valdórsson var den som fabricerade lögnerna om asylsökande var hon i högsta grad delaktig i att försöka lägga över ansvaret på andra. Hon har gång på gång hävdat att DV:s rapportering om medieläckan var "ett fult politiskt spel" och att de oppositionspolitiker som frågat om läckan varit delaktiga i spelet.

I går ville hon inför alltinget inte svara på vad i turerna om läckan som skulle ha varit ett politiskt spel. Hanna Birna Kristjánsdóttir förnekade för Vísir också rykten om att Gísli Freyr Valdórsson skulle ha offrats för att hon själv skulle kunna sitta kvar.

Anmärkningsvärt är även att Hanna Birna Kristjánsdóttir fortsätter att påstå att inget tyder på att medieläckan skulle ha haft sitt ursprung vid inrikesdepartementet. Sedan i våras är det bevisat att dokumentet som läcktes skapades på departementet. Hon påstår dessutom att det dokument som fanns vid departementet inte alls liknade det som läcktes till medierna. Och det kan möjligen sägas vara en halvsanning - den enda skillnaden är de lögner som Gísli Freyr Valdórsson lade till.

Om hela partigruppen i alltinget i går ställde sig bakom Hanna Birna Kristjánsdóttir är dock oklart. Ordföranden Bjarni Benediktsson sade till Vísir efter mötet att hon har hans förtroende. Alla alltingsledamöter ska däremot inte ha uttalat sig under mötet. Brynjar Níelsson, som tidigare sagt att ministrar bär ansvar för sina politiska rådgivare, sade till Vísir att han inte ändrat åsikt - men att han ändå stod bakom Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Även statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson uttalade i går sitt stöd för Hanna Birna Kristjánsdóttir. Han sade till RÚV att även hon var ett offer för turerna kring medieläckan från inrikesdepartementet.

Ändå är det alldeles för tidigt för inrikesministern för att kunna andas ut. Inom kort väntas utredningen från Umboðsmaður Alþingis bli klar. Risken är överhängande att hon där får hård kritik för sitt sätt att lägga sig i polisens utredning av anställda vid hennes eget departement.

Visserligen finns det inte mycket som talar för att Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle avgå vid sådan kritik. Någon sådan tradition av politiskt ansvar finns inte på Island. I stället lär hon sitta kvar och för den majoritet av väljare som redan i dag misstror alltinget därmed bli ytterligare ett tecken på att den som en gång nått en maktposition sällan lämnar den ifrån sig frivilligt.

I sociala medier fick Gísli Freyr Valdórsson enligt Vísir stöd från andra självständighetspartister. Det talades bland annat om att straffet han fick var alldeles för hårt.

Uttalandena är intressanta med tanke på att Þórey Vilhjálmsdóttir, även hon politisk rådgivare åt Hanna Birna Kristjánsdóttir, kräver ett års fängelse och tre miljoner isländska kronor i skadestånd från de två DV-journalister som felaktigt pekade ut henne som huvudmisstänkt för läckan. Misstaget korrigerades närmast omedelbart och tidningen bad förbehållslöst om ursäkt. Det kan jämföras med Gísli Freyr Valdórsson som medvetet läckte sekretessbelagda och lögnaktiga uppgifter till medierna med syftet att smutskasta namngivna asylsökande för att sedan ljuga om sitt agerande i nio månader.

Ändå går det att se turerna kring medieläckan som ett positivt tecken. Isländsk politik har i alltinget länge präglats av bristande respekt för landets demokratiska spelregler och institutioner. Inte sällan har skandaler tigits ihjäl när den politiska eliten använt sina muskler.

Den här gången gick en av landets tyngsta ministrar uppbackad av sitt departement till angrepp mot polis, åklagare, Umboðsmaður Alþingis och DV - utan att lyckas tysta någon av dem. Hanna Birna Kristjánsdóttir anklagade dem för en mängd olika brister och felaktigheter - men motbevisades till sist när ingen valde att backa för påtryckningarna.

Traditionen på Island har i alltinget annars närmast kunnat beskrivas som lex Árni Johnsen, en självständighetspartist som efter direkt komiska turer visade sig ha skott sig själv på sina uppdrag och dömdes till fängelse för sin ekonomiska brottslighet. Domen innebar att han inte skulle kunna ställa upp för omval i fem år.

Men när presidenten - som normalt ansvarar för sådana beslut - var på utlandsresa såg partikamraterna till att häva svartlistningen så att Árni Johnsen på nytt kunde ta plats i parlamentet. Därmed kunde den isländska traditionen av svågerpolitik och vänskapskorruption fira en ny triumf i alltinget.

Här kan du läsa mer om Hanna Birna Kristjánsdóttir och medieläckan, här mer om turerna kring Árni Johnsen och här domen mot Gísli Freyr Valdórsson i sin helhet.