fredag 14 november 2014

Skandalminister återvänder inte till justitiedepartementet

Hanna Birna Kristjánsdóttir kommer sannolikt inte att på nytt basa över justitiedepartementet. I stället får ett annat statsråd styra departementet under resten av mandatperioden. Hanna Birna Kristjánsdóttir har däremot inga som helst planer på att avgå som inrikesminister. På hennes eget departement ser det nu ut som att de anställda har belagts med munkavle av ledningen.

I veckan bröt Gísli Freyr Valdórsson, politisk rådgivare åt Hanna Birna Kristjánsdóttir, tystnaden och erkände att han läckt sekretessbelagda uppgifter till medierna. I det dokument som han läckte fabricerade han också uppgifter om att namngivna asylsökande skulle ha varit delaktiga i människohandel. Påståendena var en lögn från Gísli Freyr Valdórssons sida.

Straffet för Gísli Freyr Valdórsson blev åtta månaders villkorlig dom. I samband med erkännandet valde också Hanna Birna Kristjánsdóttir att sparka honom.

Hanna Birna Kristjánsdóttirs förtroendekris är dock allt annat än över. Hon har under utredningen försökt påverka polisens utredning, smutskastat både åklagaren och Umboðsmaður Alþingis och uppmanat DV:s dåvarande chefredaktör att sparka de två reportrar som avslöjade läckan från inrikesdepartementet. Hon har också anklagat både journalister och oppositionspolitiker för att ha deltagit i "ett fult politiskt spel".

Ändå tänker Hanna Birna Kristjánsdóttir sitta kvar som inrikesminister. Under onsdagens möte med Självständighetspartiets alltingsgrupp uttalade en majoritet av ledamöterna sitt stöd för henne. Uttalandet var dock inte enhälligt. Vísir rapporterar att Ragnheiður Ríkharðsdóttir, Vilhjálmur Bjarnason och Ásmundur Friðriksson inte vill uppge sin egen inställning i frågan.

Brynjar Níelsson, en av de ledamöter som gav Hanna Birna Kristjánsdóttir sitt stöd, skriver i ett blogginlägg att han inte har ändrat åsikt. Om en politisk rådgivare gör sig skyldig till brott ska det ansvariga statsrådet avgå oavsett om det känt till brottsligheten eller inte. Ändå har han alltjämt förtroende för Hanna Birna Kristjánsdóttir och vill att hon ska sitta kvar.

Även Självständighetspartiets kvinnoförbund uttalade i går sitt stöd för Hanna Birna Kristjánsdóttir. I ett uttalande skriver förbundet att Hanna Birna Kristjánsdóttir hanterat turerna kring medieläckan efter bästa förmåga. Uttalandet antogs utan ordföranden Þórey Vilhjálmsdóttir, som också är politisk rådgivare åt Hanna Birna Kristjánsdóttir och har stämt de två DV-journalister som rapporterat om läckan.

Långt efter att polisens utredning mot anställda vid inrikesdepartementet påbörjats valde Hanna Birna Kristjánsdóttir att överlämna ansvaret för justitiedepartementet till statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Genom denna ansvarsflytt kunde hon sitta kvar trots att misstankarna mot hennes närmaste medarbetare blev allt starkare.

Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet, har beskrivit Hanna Birna Kristjánsdóttirs beslut att lämna justitiedepartementet som ett sätt att ta politiskt ansvar för medieläckan. Han säger i Fréttablaðið att det inte är sannolikt att hon återvänder till departementet under mandatperioden:
"Hanna bad om om att bli entledigad från de uppgifter som hör till justitiefrågorna. Vi räknade med att det var en tillfällig åtgärd, men nu behöver vi sätta oss ned med hur vi tillsätter det departementet mandatperioden ut."
Samtidigt verkar det som att inrikesdepartementets anställda belagts med munkavle. Ingen får tala med medierna så länge som departementets pressansvariga är borta. Den personen återvänder från sin semester först i nästa vecka.

Åtgärden uppmärksammades först av RÚV. Ingilín Kristmannsdóttir, byråchef vid inrikesdepartementet, sade till Vísir att det rörde sig om ett missförstånd. Formellt har enligt henne gången alltid varit sådan att presschefen fungerat som mellanhand i alla kontakter med medierna. Tidigare har det dock inte varit några problem för medierna att ändå få kommentarer från anställda.

Varken RÚV eller Vísir lyckades få några anställda att uttala sig om de senaste dagarnas händelser där det uppenbarats att medieläckan och de lögnaktiga uppgifterna om asylsökande härrörde från Gísli Freyr Valdórsson. Anställda ska i andra sammanhang sagt att de berövats sin yttrandefrihet genom nya direktiv från departementets ledning. Ingen ville dock för Vísir bekräfta att de belagts med munkavle.

Trots att det nu står klart att uppgifterna om inblandning i människohandel fabricerats vid inrikesdepartementet har de personer som pekades ut i det läckta dokumentet inte fått någon ursäkt. Helga Vala Helgadóttir, advokat åt en av de utpekade, säger till RÚV att departementet trots upprepade löften heller inte har gett dem tillgång till de personliga uppgifter som finns i dokumentet.

Här kan du läsa mer om medieläckan och Hanna Birna Kristjánsdóttir.