måndag 29 december 2014

Hungriga möss äter på levande får

Decemberkylan har fått möss att söka sig inomhus. I jakten på föda har möss ätit sig genom huden på levande får. Det berättar Arnaldur Sigurðsson, bonde på gården Hlíðarendi utanför Breiðdalsvík på östra Island, för Vísir.

Tidigare i vinter har bönder på norra Island reagerat på att det varit ovanligt mycket möss i området. Mössen troddes då vara på flykt från det pågående vulkanutbrottet vid Holuhraun. De miljögifter som sprids från Bárðarbunga sjunker ned i marken och tvingar därmed upp mössen till ytan.

De senaste veckorna har både varit kalla och snörika. Arnaldur Sigurðsson, bonde på Hlíðarendi väster om Breiðdalsvík, har sett allt fler möss ta sig in i fårstallet. Han säger till Vísir att mössen ätit sig genom huden på ett av fåren. Nu befarar han att de ska attackera fler får i jakten på föda:
"När jag gav dem mat i går såg jag inget ovanligt, men mitt på dagen visade sig detta på ett men inte på de andra och det är frågan om fler blir sårade i dag. ... Vi har inte lagt ut gift och vi har inte vågat ha katt i husen på grund av risken för smittsamma missfall. Våra tikar har varit duktiga på att fånga möss, men har inte kunnat ta de här mängderna."
Här kan du läsa mer om mössens flykt från vulkanutbrottet vid Holuhraun.