måndag 9 februari 2015

Nyinflyttad ödegård i Berufjörður brann ned till grunden

Steinaborg i Berufjörður brann ned till grunden i en häftig eldsvåda i fredags kväll. Branden tros ha börjat i en kamin. Gårdens enda invånare, Bergur Hrannar Guðmundsson, lyckades rädda sig och hunden. Däremot tros gårdens katt ha blivit ett offer för lågorna. När Bergur Hrannar Guðmundsson flyttade in på Steinaborg i somras hade huset stått öde i nästan femtio år.

Nyligen berättade RÚV i ett reportage om Bergur Hrannar Guðmundsson som bosatt sig på Steinaborg i Berufjörður på östra Island. Den gamla släktgården hade då stått öde i närmare femtio år. Där fanns varken rinnande vatten eller elektricitet. Inte heller fanns det någon väg fram till gården eftersom ringvägen dragits om sedan någon senast bodde på Steinaborg.

I inslaget berättade Bergur Hrannar Guðmundsson om sina planer på att renovera Steinaborg. Han fick ihop lite pengar genom att bland annat hjälpa till på gårdar i närheten. Maten bestod ofta av öringar som han fiskade i en å.

I fredags kväll brann Steinaborg ned till grunden. Brandkåren i Djúpivogur fick larmet klockan 17.27. Även brandkåren från Breiðdalsvík larmades. När de kom fram efter en halvtimme fanns det inget kvar att rädda av trähuset. Eftersom det inte heller fanns någon väg fram till gården blev släckningsarbetet särskilt svårt.

Kári Snær Valtingojer, biträdande brandkårschef i Austurland, säger till RÚV att det inte fanns mycket att göra när brandkåren kom till platsen. Dessutom var väderförhållandena allt annat än gynnsamma:
"Det finns faktiskt ingen väg. Det är bara vallen och stigen dit är en sörja av is och gyttja. ... Vi tog inte den här stigen med bilarna eftersom huset var borta. Hård nordvästlig vind med snöbyar. Detta är ett gammalt trähus och isolerat. Vi försökte att säkra platsen genom att åtgärda lösa järnplattor som blåste bort och leta efter ägodelar som den boende hade kastat ut."
Bergur Hrannar Guðmundsson fick efter eldsvådan flytta in på en gård i området. Han säger i Morgunblaðið att branden sannolikt uppstod i ett rör från den kamin som han använde för att värma huset. Han beskriver händelseförloppet som mycket snabbt:
"Allt försvann. Bara på en liten stund. Det tog mindre än en timme för detta att brinna ned helt och hållet. ... Detta skedde så snabbt. Man kunde inget göra. ... Jag är på övre våningen, i badrummet. Och så ser jag helt plötsligt elden komma ned och då sliter jag upp telefonen och ringer nödnumret. ... Så försökte jag att kasta ut en del saker och att leta efter katten men hittade den inte. Jag hoppades att den hade tagit sig ut, men det ser inte ut så. Den har dött där."
I lördags besökte Bergur Hrannar Guðmundsson Steinaborg. Kvar fanns bara grunden, ett par stenväggar som stod bakom huset och en del takplattor. Han säger i Morgunblaðið att han har förhoppningar om att kunna bygga upp gården på nytt:
"Nu får man bara försöka se vad som är möjligt att göra. ... Jag vill verkligen, om det är möjligt, fortsätta med något slags uppbyggnad. Det får visa sig. Men det är mycket tråkigt om detta slutar så här."
Här kan du se RÚV:s reportage från Steinaborg.