onsdag 18 mars 2015

Hreiðar Már Sigurðsson avtjänar straff på Kvíabryggja

Hreiðar Már Sigurðsson har nu börjat avtjäna straffet för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman på den öppna anstalten Kvíabryggja. Dit flyttades den tidigare Kaupþing-chefen efter bara två dagar på Hegningarhúsið i Reykjavík. Myndigheterna anklagas nu för att särbehandla de tidigare näringslivstopparna.

För en dryg månad sedan utdömdes de hittills strängaste straffen för ekonomisk brottslighet på Island. Fyra tidigare Kaupþing-toppar - Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson, Magnús Guðmundsson och Ólafur Ólafsson - dömdes då till mellan fem och ett halvt och fyra års fängelse för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman.

Ólafur Ólafsson bad om att snabbt få börja avtjäna sitt straff. Efter ett par dagar på Hegningarhúsið i Reykjavík flyttades han direkt till Kvíabryggja. Där brukar interner hamna när de har mindre än två år kvar på straffet. Ólafur Ólafsson dömdes till fyra och ett halvt års fängelse.

Redan då började det talas om särbehandling. Debatten minskade inte när det i förra veckan blev känt att även Hreiðar Már Sigurðsson - som fick fem och ett halvt års fängelse - flyttats till Kvíabryggja. Där hamnade han efter bara två dagar i Hegningarhúsið där han enligt Vísir inte ska ha behövt komma i kontakt med andra fångar.

Kvíabryggja är en öppen anstalt med 23 platser utanför Grundarfjörður. Här placeras dömda där flyktrisken anses vara låg och anpassningsförmågan till ett liv utanför fängelset hög. Internerna har möjlighet att jobba och utbilda sig. De har tillgång till dator, telefon och tv. Under dagarna kan de vistas utanför anstalten, men de måste återvända på kvällarna.

Aldrig tidigare har interner med så långa straff kvar att avtjäna hamnat på Kvíabryggja. Páll Winkel, chef för Fangelsismálastofnun, säger till Vísir att det inte handlar om någon särbehandling. Myndigheten följer lagar och regler och kan inte delta i några "moderna häxbränningar".

Just nu finns det enligt Vísir 22 interner på Kvíabryggja. Den genomsnittliga domen för dem som vistas på Kvíabrygga - många har först avtjänat en del av straffet på en annan anstalt - är på 63 månader. Den kortaste domen är två månader och den längsta sexton år. Narkotikabrottslingar utgör nästan hälften av internerna.

På Island finns i dag totalt 156 fängelseplatser. Hela 430 dömda väntar på att avtjäna sina straff. På den största anstalten, högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun, är narkotikabrottslingar, sexförbrytare, våldsmän och ekonomiska brottslingar stora grupper.

Ingibjörg Kristjánsdóttir, Ólafur Ólafssons hustru, har redan fått hälsa på maken på Kvíabryggja. Viðskiptablaðið rapporterar att hon i förra veckan anordnade ett möte med 250 deltagare på Hilton i Reykjavík. Där samlades bland annat de dömda Kaupþing-topparnas advokater och gick igenom domarna med gästerna, som framför allt bestod av anhöriga.

Här kan du läsa mer om domarna mot Kaupþing-topparna.