torsdag 26 mars 2015

Jón Gnarr får äntligen heta Jón Gnarr

Komikern Jón Gnarr får efter många års kamp heta Jón Gnarr - åtminstone i USA. En domare i Houston godkände i går namnbytet som innebär att efternamnet Kristinsson är historia. Men om även isländska myndigheter kommer att acceptera bytet återstår att se.

Redan som tonåring började Jón Gunnar Kristinsson kalla sig Jón Gnarr. Med åren fungerade det inte längre enbart som ett artistnamn. Det var också detta namn som han ville bära.

Men myndigheterna satte sig på tvären. Visserligen kunde han så småningom stryka Gunnar och få Gnarr godkänt som mellannamn. Jón Gnarr Kristinsson blev han dock inte kvitt. Den isländska namnlagen tillåter nämligen gamla släktnamn att leva vidare, men några nya efternamn får inte tas upp. En person får heller inte sakna efternamn - vilket för dem som saknar släktnamn innebär patronymikon eller matronymikon.

Namnlagen är dock på många sätt ihålig. Till exempel kan en isländsk medborgare som är född i utlandet flytta till Island utan några krav på att byta namn - oavsett om dessa följer lagen eller inte.

Det är en sådan lucka som Jón Gnarr nu hoppas kunna utnyttja. För tillfället är han bosatt i Houston. På Facebook berättade han i går att en amerikansk domare nu klubbat namnändringen. Kristinsson är borta. Jón Gnarr heter bara Jón Gnarr - där det senare alltså är ett efternamn.

Jón Gnarr hoppas inte bara att han för gott blivit av med Kristinsson. Om myndigheterna efter hans återkomst till Island väljer att betrakta Gnarr som ett släktnamn öppnar det en möjlighet för hans barn att ta samma namn. Med tanke på att namnlagen brukar tolkas snävt är det dock sannolikt så att den sista striden om Jón Gnarrs namn inte är över.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarr och namnlagen.