tisdag 21 april 2015

Isländska Piratpartiet lämnar piraternas international

Med 97,5 procent av rösterna väljer det isländska Piratpartiet att lämna piratpartiernas international. Skälet till utträdet är att Pirate Parties International inte fungerar som samarbetsform. Inte heller anses internationalen efterleva de isländska piraternas grundvärderingar. Därför tänker nu Piratpartiet söka samarbeten på andra sätt, rapporterar Vísir.

Med tre platser i alltinget och en plats i kommunfullmäktige i Reykjavík har Piratpartiet på Island utvecklats till något av en förebild för piratpartier i andra länder. Inte minst sedan partiet de senaste månaderna utmanat Självständighetspartiet om positionen som landets största parti.

Att det internationella samarbetet har gnisslat har dock inte varit någon hemlighet.

Piratpartiet väljer nu att lämna Pirate Parties International, PPI. Beslutet togs vid en omröstning där 97,5 procent röstade för att överge samarbetet. Värt att notera är dock att bara 41 av Piratpartiets 1 443 medlemmar deltog i omröstningen.

Arnaldur Sigurðarson, som sitter i Piratpartiets verkställande utskott, säger till Vísir att det från isländsk sida länge funnits ett missnöje med piraternas international. Därför tänker Piratpartiet söka nya vägar till internationella samarbeten:
"Beslutet om att skriva denna resolution togs helt enkelt eftersom PPI helt saknar de grundläggande värderingar och processer som Piratpartiet på Island arbetar efter. Trots upprepade försök att förändra PPI:s regler och sammanslutningens verksamhet har det inte gått."
Arnaldur Sigurðarson pekar på att piratpartierna i Australien och Storbritannien redan lämnat PPI. Deras beslut väckte debatten även på Island. Hur det isländska Piratpartiets internationella kontakter ska se ut i framtiden är ännu inte klart. Partiet söker dock nya samarbeten över nationsgränserna.

Utträdet innebär att PPI helt kommer att sakna isländsk representation. Tidigare hade Bästa partiet i Reykjavík observatörsstatus i sammanslutningen. Ledaren Jón Gnarr valde dock att för ett år sedan lägga ned partiet efter att han tagit beslutet att inte på nytt kandidera till kommunfullmäktige i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Piratpartiets uppsving i opinionen.