måndag 29 juni 2015

35 år sedan Vigdís Finnbogadóttir valdes till president

Med 33,8 procent av rösterna valdes Vigdís Finnbogadóttir i dag för 35 år sedan till Islands president. Hon blev därmed den första demokratiskt valda kvinnliga statschefen i världen. Vigdís Finnbogadóttir var president i 16 år. I går hyllades hon på Arnarhóll i Reykjavík inför tusentals åskådare.

I ett sällsynt jämnt presidentval - tvåan Guðlaugur Þorvaldsson fick 32,3 procent - valdes Vigdís Finnbogadóttir den 29 juni 1980 till Islands president. Valet var på många sätt historiskt. Hon var inte bara Islands första kvinnliga statschef. Hon var också den första demokratiskt valda kvinnliga statschefen i världen.

Valet var långt ifrån självklart. Som teaterledare hade Vigdís Finnbogadóttir begränsad politisk erfarenhet. Hon var känd för att ha deltagit i många protestmarscher mot Nato-basen i Keflavík. Hon uppmärksammades också som den första ensamstående kvinnan i landet som fick adoptera ett barn.

Kritiker och motståndare sköt in sig på vad de ansåg vara Vigdís Finnbogadóttirs svaga sidor. I en intervju fick hon frågan om det att hon genomgått en mastektomi - kirurgi där bröstvävnad tas bort - skulle påverka hennes förutsättningar för att utföra arbetet. Vigdís Finnbogadóttir svarade att hon inte tänkte amma nationen.

Frågetecknen rätades dock snabbt ut. Snart blev hon en person som lyckades förena islänningarna. Och hon blev också en symbol för ett lands strävan mot jämlikhet.

Både 1984 och 1992 valdes Vigdís Finnbogadóttir om utan att någon motkandidat anmälde sig. År 1988 utmanades hon av Sigrún Þorsteinsdóttir, men Vigdís Finnbogadóttir fick hela 94,6 procent av rösterna.

Vigdís Finnbogadóttir, som i våras fyllde 85 år, lämnade ämbetet 1996 efter 16 år som president. Sedan dess har hon bland annat arbetat som Unescos språkambassadör.

Hon är tveklöst den mest uppskattade och folkkära presidenten i Islands historia. Vigdís Finnbogadóttir betraktas av många islänningar än i dag som något av den idealiska statschefen - en person som förde med sig respekt och företrädde Island utomlands samtidigt som hon förenade medborgarna.

I går firades Vigdís Finnbogadóttir på Arnarhóll i Reykjavík inför flera tusen åskådare. Festligheterna direktsändes av RÚV.

En av talarna var författaren Jón Kalman Stefánsson. Han hyllade henne just för hennes folklighet - och gav indirekt efterträdaren Ólafur Ragnar Grímsson en rejäl känga när han sade att Vigdís Finnbogadóttir lyckats hålla sig borta från rika investerares privatplan och deklarationer om att Island skulle erövra världen. Han pikade vidare när han sade att Vigdís Finnbogadóttir var fast rotad i den isländska kulturen men inte var rädd för omvärlden - en rädsla som exempelvis kan bestå i tron att konsumtion av utländskt kött skulle kunna leda till mentalsjukdomar, något som statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har oroat sig över när han argumenterat för fortsatta skyddstullar mot köttimport.

Vigdís Finnbogadóttir själv tackade i ett tal för förtroendet. Hon sade att hon än i dag mindes när hon vaknade på morgonen dagen efter presidentvalet:
"Detta var något oväntat som jag inte hade insett själv. Modet att vara först i världshistorien att välja en kvinna som president. Det var detta mod som morgonsolen sken över denna morgon. Det isländska folkets mod att av kurage ha gått emot nationers rådande attityd hade på ett ögonblick hamnat på världspressens förstasidor. ... Jag är innerligt stolt över mitt folk och jag tackar det för att ha gett mig förtroendet att inneha ämbetet i 16 år. Det är en lång tid. Jag är också mycket tacksam gentemot folket på grund av hur stolt jag kan vara över det. Demokrati, dess historia och bevarandet av det isländska språket tillsammans med fosterlandet gör oss till ett folk. Jag är tacksam för att ha fötts i detta land och för att ha fått vara islänning."
Under helgen har också träd planterats till hennes ära i samtliga isländska kommuner. I varje kommun planterades tre träd - ett för flickor, ett för pojkar och ett för framtida generationer.

Här kan du se gårdagens firande av Vigdís Finnbogadóttir.