lördag 13 juni 2015

Campare på brottsturné skapar oro i Árneshreppur

Först försökte de smita från restaurangnotan på Hótel Djúpavík. Sedan bröt sig det schweiziska paret in på lanthandeln i Norðurfjörður och stal livsmedel. Efter att ha erkänt inbrottet stannade mannen och kvinnan kvar i trakten. Och till lokalbefolkningen i Árneshreppurs missnöje planerar de att stanna ända till september.

Under 1600-talet var dagens Árneshreppur i Strandir på nordvästra Island skådeplatsen både för blodbad och häxprocesser. Men i dag är kommunen landets ensligaste. Det är två timmar till den lilla polisstationen i Hólmavík - men utryckningarna norrut är få eftersom det dryga femtiotalet invånare i Árneshreppur tillhör i en glesbygd där få ser poängen med att låsa bilar och dörrar.

Den senaste veckan har ett schweiziskt par åtminstone tillfälligt förändrat idyllen. De har tagit sig till Árneshreppur genom att lifta, och de tänker stanna och tälta i regionen ända till september.

Det började enligt Pressan med att mannen och kvinnan försökte smita från en restaurangnota på 15 000 isländska kronor. En av de anställda på Hótel Djúpavík sprang ikapp paret när de försökte smyga iväg utan att betala.

Under natten mot tisdagen utsattes kooperativet i Norðurfjörður för ett inbrott. Senare hittades en stor mängd stulna matvaror nära badet Krossneslaug. Det schweiziska paret campade inte långt ifrån stöldgodsgömman.

I förhör med polis erkände mannen och kvinnan inbrottet. De gick enligt Vísir med på att ersätta lanthandeln med 50 000 isländska kronor för de stulna varorna och de skador som uppstod i samband med inbrottet. De bad också butiksföreståndaren om ursäkt.

Samma par misstänks även för att ha tagit sig in i ett rökeri i Drangsnes och där stulit rökt sjurygg.

Brottslighet är något ytterst sällsynt i Árneshreppur. Butiksföreståndaren Linda Guðmundsdóttir säger till Vísir att invånarna nu följer parets rörelser. Att de inte tänker lämna trakten förrän till hösten har utlöst oro bland lokalbefolkningen:
"Detta skapar otrygghet. Alla är på tårna. Alla låser sina bilar och hus och följer dem för att veta var de befinner sig."
Här kan du läsa mer om Árneshreppur.