tisdag 9 juni 2015

Isländsk vattenfejd slutar med delad seger i domstol

Bolaget Iceland Glacier Wonders tvingas att byta namn men kan fortfarande sälja flaskvatten med texten Iceland Glacier eftersom det sker under varumärket Sno. Så slutar domstolsfejden mellan två företag som storsatsar på export av isländskt vatten. I den andra ringhörnan fanns bolaget Icelandic Water Holdings med varumärket Icelandic Glacial.

Investeraren Jón Ólafssons bolag Icelandic Water Holdings har de senaste åren storsatsat på att ta plats på den amerikanska marknaden. Hittills tycks satsningen ha varit lyckosam. Varumärket Icelandic Glacial syns exempelvis ofta i tv-serier.

Men det är inte bara i USA som konkurrensen är hård. Sedan ett par år tillbaka har Icelandic Water Holdings varit inblandat i en namnfejd med konkurrenten Iceland Glacier Wonders. Företaget använder varumärket Sno med undertexten Glacier Water Iceland.

Icelandic Water Holdings valde att dra konkurrenten inför domstol. Dels ville bolaget att Iceland Glacier Wonders skulle tvingas att byta namn på grund av förväxlingsrisk, dels ville bolaget att Sno inte skulle få använda orden Iceland Glacier i sin marknadsföring eller på förpackningar.

I domstolen hävdade Icelandic Water Holdings att konkurrenten genom ett snarlikt namn försökte utnyttja det varumärke som det egna företaget byggt upp under många år. Namnbytet till Iceland Glacier Wonders skedde så sent som 2013. Innan dess hette det Iceland Global Water.

I Héraðsdómur Reykjavíkur förlorade Icelandic Water Holdings på alla punkter, men Hæstiréttur Íslands valde nyligen att riva upp delar av domen. Iceland Glacier Waters tvingas nu att byta namn. Rätten ansåg att det fanns en uppenbar förväxlingsrisk för konsumenter. Om inte domstolens beslut följs väntar dagsböter.

Däremot ansåg inte Hæstiréttur Íslands att förväxlingsrisken var tillräckligt stor när det gäller utformningen av förpackningarna. Visserligen använder Iceland Glacier Wonders orden Iceland Glacier på flaskorna, men här instämmer rätten i att orden är så allmänna att Icelandic Water Holdings inte kan ha ensamrätt på dem. Dessutom säljs konkurrentens vatten under varumärket Sno.

Inte heller fick Icelandic Water Holdings rätt till någon ekonomisk kompensation för varumärkesintrång.

Om fejden mellan Icelandic Water Holdings och Iceland Glacier Wonders nu är över återstår att se. Det är dock inte första gången som Iceland Glacier Wonders hamnar i domstol. Bolagets vd är nederländaren Otto Spork. Han fälldes tillsammans med två familjemedlemmar för tre år sedan för ekonomisk brottslighet i Kanada.

Otto Spork har också en konkurs bakom sig på Island. I december 2011 gick bolaget Iceland Glacier Products i konkurs. Otto Spork stod bakom projektet att bygga en buteljeringsanläggning för flaskvatten i Rif på Snæfellsnes. Exportförsöket blev dock aldrig verklighet. Kommunen Snæfellsbær rev avtalet sedan Iceland Glacier Products inte uppfyllt villkoren för det 8 000 kvadratmeter stora bygget.

Här kan du läsa domen i sin helhet.