söndag 28 juni 2015

Katrín Jakobsdóttir är islänningarnas middagsfavorit

Om islänningarna får gå ut och äta med en partiledare är Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir den som flest väljer. Hela 24 procent föredrar Katrín Jakobsdóttir - medan bara 2 procent helst vill avnjuta en middag med Socialdemokraternas ordförande Árni Páll Árnason. Det visar en undersökning utförd av Fréttablaðið.

I opinionsmätningarna tycks Gröna vänstern ha fastnat på siffror runt 10 procent. Med tanke på att partiledaren Katrín Jakobsdóttir med bred marginal är Islands populäraste toppolitiker är de svaga opinionssiffrorna anmärkningsvärda.

Inte helt oväntat är Katrín Jakobsdóttir också den partiledare som islänningarna helst vill ha som middagssällskap. Hela 24 procent föredrar Gröna vänsterns ordförande som sällskap under ett restaurangbesök.

Tvåa är Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson med 17 procent och trea är Framstegspartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med 12 procent.

Intresset för att gå på restaurang med någon annan oppositionsledare än Katrín Jakobsdóttir är svagt. Bara 5 procent väljer Piratpartiets gruppledare Helgi Hrafn Gunnarsson, 3 procent föredrar Ljus framtids Guðmundur Steingrímsson och 2 procent bjuder med Socialdemokraternas Árni Páll Árnason.

Hela 33 procent av de tillfrågade ville dock inte gå på restaurang med någon av landets partiledare.

Här kan du läsa mer om Katrín Jakobsdóttirs popularitet.