måndag 8 juni 2015

Kräver statsministern på svar om DV och MP Banki

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förnekar att han skulle ha varit inblandad i turerna kring DV:s ägarbyte. Men ett antal alltingspolitiker anser inte att statsministern har varit tillräckligt tydlig i sina uttalanden. De efterlyser besked om han genom sina familjeband till MP Banki sett till så att Björn Ingi Hrafnsson fick ett lån som gjorde det möjligt för honom att köpa DV.

Alltjämt återstår många frågetecken som behöver rätas ut om det utpressningsförsök mot statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som blev känt i tisdags. I ett brev krävdes han på åtta miljoner isländska kronor. Om han inte betalade skulle för honom negativ information läckas till medierna.

Två journalistsystrar har erkänt delaktighet i utpressningsförsöket. En av dem har varit sambo med Björn Ingi Hrafnsson och jobbat inom hans mediekoncern Vefpressan. Samma skuldtyngda företag köpte i höstas tidningen DV med det uttalade syftet att sparka chefredaktören och byta redaktionell inriktning. Varifrån pengarna till affären kom är inte känt.

Enligt utpressningsbrevet ska Sigmundur Davíð Gunnlaugsson genom sina familjeband till MP Banki ha sett till så att Björn Ingi Hrafnsson fick ett lån hos banken. Därigenom kunde han ta över DV. Sedan dess har ett antal personer med starka kopplingar till Framstegspartiet tagit plats i ledningen samtidigt som tidningens främsta journalister antingen sparkats eller valt att säga upp sig.

Tidigare har Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir uppmanat Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att lägga alla kort på bordet. När Róbert Marshall, gruppledare för Ljus framtid, och Ragnheiður Ríkharðsdóttir, gruppledare för Självständighetspartiet, i lördags gästade RÚV ställde de liknande krav på statsministern.

Róbert Marshall sade att informationen om statsministerns eventuella inblandning i DV-affären var så graverande att den behövde förklaras trots att den härrörde från ett utpressningsförsök. Ragnheiður Ríkharðsdóttir ansåg att det vore mycket olämpligt om uppgifterna skulle vara sanna eftersom ingen politiker i alltinget ska sträva efter att ha något som liknar ägarinflytande över medierna.

Därför tyckte bägge att banden mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Björn Ingi Hrafnsson borde undersökas. Ragnheiður Ríkharðsdóttir sade också att ett eventuellt inflytande över DV i så fall borde ha registrerats enligt de regler som redan finns i alltinget.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anklagade i ett inlägg på Facebook oppositionspolitiker inom Ljus framtid och Piratpartiet för att försöka utnyttja utpressningsförsöket i politiska syften. Han förnerkade också på nytt att han skulle ha varit inblandad i DV-affären:
"Det kan så upprepas att jag inte hade någon som helst inblandning i ägarbytet i DV och vet inget om bakgrunden eller förloppet av dessa saker annat än vad jag har sett som kommit fram i medierna."
De som inte är nöjda med statsministerns förklaringar anser att uttalandena inte tillbakavisar att han på något sätt skulle varit delaktig i det påstådda lånet från MP Banki till Björn Ingi Hrafnsson. Möjligen är Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utgångsläge särskilt svårt eftersom ett tidigare statsråd i hans regering, inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir, i ett års tid presenterade halv- och osanningar gällande en medieläcka från det egna departementet innan hon till sist lämnade sin post.

Efter att utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avslöjats uppdagades att journalistsystrarna tidigare pressat en man på 700 000 isländska kronor. Då handlade det om en tidigare kollega till Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo. Kvinnan anklagade honom för våldtäkt. Mot löfte om tystnad gick han med på att betala henne.

Mannen såg till så att affären dokumenterades genom inspelade telefonsamtal och ett avtal. Efter att utpressningsförsöket mot statsministern blivit känt polisanmälde han kvinnorna för utpressning. Anledningen till att han betalade var att kvinnorna hotade att smutskasta honom genom en polisanmälan om våldtäkt.

I fredags polisanmälde ex-sambon mannen för våldtäkt, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om utpressningshärvan.