torsdag 18 juni 2015

Vill bygga nytt aluminiumsmältverk norr om Blönduós

Illustration: Ark
Ett aluminiumsmältverk med en årlig kapacitet på 120 000 ton och ett energibehov på 206 megawatt. De planerna vill sex nordisländska kommuner förverkliga vid Hafursstaðir mellan Blönduós och Skagaströnd. Men någon energi för att driva smältverket finns i dagsläget inte. Ett antal glaciärälvar måste utnyttjas för att smältverket ska kunna drivas.

Island har i dag tre aluminiumsmältverk. Störst är smältverket i Reyðarfjörður med en årlig kapacitet på 350 000 ton, tvåa är Grundartangi i Hvalfjörður med 260 000 ton och minst är Straumsvík i Hafnarfjörður med 190 000 ton. Sedan många år finns också långt gångna planer på ett smältverk vid Helguvík i Reykjanesbær. Det är dock osäkert om bygget någon gång kommer att färdigställas.

Ett problem med Helguvík är att det i dagsläget saknas energi. Och situationen är densamma för det planerade aluminiumsmältverket vid Hafursstaðir på nordvästra Island.

Energibristen har dock inte hindrat sex nordisländska kommuner - Blönduósbær, Húna­vatns­hrepp­ur, Húnaþing vestra, Sveit­ar­fé­lagið Skaga­strönd, Skaga­byggð och Sveit­ar­fé­lagið Skaga­fjörður - att underteckna både en avsiktsförklaring och ett samarbetsavtal med bolaget Klappir Development. Bolagets partner är i sin tur kinesiska NFC.

I ett första skede handlar det om en investering på cirka 78 miljarder isländska kronor. Det ska dock finnas möjlighet att bygga ut anläggningen till dubbla kapaciteten, alltså 240 000 ton. Smältverket skulle skapa 240 jobb när det väl tagits i drift. Själva bygget skulle ge 800 arbetstillfällen. Förberedelserna har pågått sedan förra sommaren.

Klappir Development var tidigare inblandat i planerna på ett aluminiumsmältverk vid Bakki utanför Húsavík. Där byggs nu i stället en kiselanläggning.

Hafursstaðir ligger fem minuters körning från Skagaströnd, tio minuter från Blönduós och en knapp halvtimme från Sauðárkrókur. Det som har fått så många nordisländska kommuner att ge sig in i samarbetet är just förhoppningen om nya jobb.

Kommunerna vill utnyttja en gammal klausul i ett avtal som skrevs när kraftverket Blönduvirkjun byggdes. Då sades det att regionen skulle ha förtur till energi från kraftverket. Nu vill de ta 150 megawatt från Blönduvirkjun. Dessutom behöver flera glaciärälvar i området nyttjas till vattenkraft för att komma upp i den planerade åtgången på 206 megawatt.

Energin från Blönduvirkjun är dock redan öronmärkt för annan konsumtion. Därför är det svårt att se hur energibehovet till Hafursstaðir ska kunna tillgodoses - om inte kommunerna får med sig regeringen på en rejäl konflikt med delar av lokalbefolkningen och miljövänner.

Både Íslandshreyfingin och Landvernd säger nej till planerna. De två miljöorganisationerna anser att de inte går att förverkliga utan att stora naturvärden offras.

Jón Gunnarsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet och ordförande för näringsnämnden, säger till RÚV att det i dagsläget inte finns tillräckligt med energi för att driva ett nytt aluminiumsmältverk. Och i parlamentet orsakar alla förslag om utbyggd vattenkraft skarpa protester från oppositionen:
"Det är bäst att vara realistisk i dessa frågor. Detta är ett mycket stort projekt och som läget är nu finns det ingen energi till det."
Förutom aluminiumsmältverket skulle det även behöva byggas en hamn vid Hafursstaðir.