torsdag 30 juli 2015

Campare vid Þingvellir polisanmälda - tog mossa till tältet

Foto: Þjóðgarðurinn á Þingvöllum
När kvällskylan drog in över campingplatsen vid Vatnskot bröt tre utländska turister upp mossa för att isolera tälten. Parkvärdar fick syn på skövlingen och hittade snart de skyldiga. De tre camparna har nu polisanmälts för att ha skadat den känsliga naturen. Att riva upp mossa inom nationalparken Þingvellir är förbjudet.

Under sommaren har turister som på olika sätt inte respekterar den isländska naturen orsakat en intensiv debatt. Det handlar bland annat om personer som tältar på olämpliga ställen, olaglig terrängkörning, turister som bajsar i det fria i stället för på toaletter och skador på den känsliga växtligheten i landet.

Vissa turister tycks ha uppfattningen att det på Island är fritt fram att tälta var som helst. Så är det inte. Inom tätorter brukar camping regleras i den kommunala ordningsstadgan. I Reykjavík är det exempelvis i tätbebyggt område inte tillåtet att på allmän plats övernatta i tält, husvagn eller husbilar. I stället ska nattgästen söka sig till ett tillåtet - i det här fallet en campingplats.

Den som tältar utanför tätorten behöver inte leta upp någon campingplats. Däremot krävs det i Reykjavík såväl som resten av landet tillåtelse från markägaren. Att fråga tillhör god ton - och den som inte frågar riskerar att bli bortkörd, även om det är sällan sådant händer så länge som den som campar sköter sig.

I helgen polisanmäldes tre utländska turister som tältade på campingplatsen vid Vatnskot vid Þingvallavatns strand. Det uppger nationalparken Þingvellir på Facebook. Parkvärdar fick av en slump syn på att stora mängder mossa rivits upp från ett större område. Snart hittade de två tält där mossan använts som isolering.

Camparna - som inte trodde att de hade gjort något fel - förklarade att de hade brutit upp mossan för att isolera tälten mot nattkylan. Parkvärdarna förklarade att det kan ta många år för den känsliga växtligheten att hämta sig. Dessutom är det olagligt att bryta upp mossa.

Camparna ska ha varit mycket ångerfulla. Efter tillsägelsen ska de ha lämnat campingplatsen. Parkvärdarna försökte så gott det gick att återställa området.

Förstörelsen utreds nu av polisen. Om de tre camparna straffas blir påföljden sannolikt böter.

Här kan du läsa mer om turismen till Þingvellir.